Nulti popis stoke, preduslov za izvoz | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nulti popis stoke, preduslov za izvoz

Izvoz mesa koči parlament

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je sprovođenje takozvanog nultog popisa stoke prioritet za BiH. To je uslov ako želimo da dostignemo standarde za izvoz crvenog mesa iz BiH ne samo u EU, nego i Rusiju i ostatak svijeta, nezavisne.

Trošak popisa 1,5 miliona 

Šarović je novinarima u Sarajevu rekao da je ovaj popis, za koji procjenjuje da bi koštao 1,5 miliona KM, moguće uraditi za dva mjeseca.

On je podsjetio da u BiH postoji agencija za obilježavanje životinja u kojoj se registruje svako grlo koje dobije pasoš.

Prema tom popisu, registru, u BiH je više od milion, mislim 1,2 miliona grla, ali na terenu je to mnogo manje, rekao je Šarović. Dodao je da je u prethodnim godinama bilo mnogo zloupotreba i šverca stoke iz zemalja koje graniče sa BiH.

Uslovi EU

On je istakao da je uslov da BiH može da izvozi crveno meso u EU taj da zna tačan broj grla koja se ubrajaju u ovu kategoriju – goveda, koza i ovaca.

To je suština, zbog toga nam je potreban nulti popis, rekao je Šarović ocjenjujući da je ovaj posao trebalo da bude urađen još prije 10 godina.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodao je da su sprovođenje nultog popisa i obezbjeđivanje uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH jedini način da stočarstvo u BiH krene uzlaznom putanjom.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske

1 Comment

Comments are closed.