Petak , 29 Maja 2020
Početak / Agro vijesti / Najveći dio voća završiće u rakiji

Najveći dio voća završiće u rakiji

Zbog lošijeg kvaliteta voća i činjenice da voćari dobar dio ovogodišnjeg roda nisu uspjeli da prodaju, u zimnici i rakiji završiće oko 85 odsto jabuka i krušaka, srpskainfo.

Loš kvalitet

Voćari iz Srpske kažu da je tek 15 odsto roda krušaka i jabuka ove godine bilo prve klase.

S druge strane, za razliku od ranijih godina, kada voća praktično nije bilo ni za lijeka, pa su rakijski kotlovi uglavnom samo skupljali prašinu, voćarima i domaćinima koji prave rakiju napokon je svanulo.

Pored jabuka i krušaka, izuzetno dobro je rodila i šljiva koja, međutim, zbog loših vremenskih prilika ove godine takođe nije nekog  kvaliteta.

Najveći dio roda će završiti u rakiji. Naime, zbog lošijeg kvaliteta šljivu je teško bilo prodati, tako da voćari ove godine nemaju drugog izbora, nego da prave šljivovicu. A slično je i sa kruškom i jabukom, kaže Mile S. sa Manjače.

200 miliona vrijednost proizvodnje

Podsjetimo, obim ovogodišnje voćarske proizvodnje u RS procjenjuje se na oko 331.000 tona, a očekivana vrijednost proizvodnje je oko 200 miliona KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglašavaju da je u strukturi voćarske proizvodnje u Srpskoj, šljiva najzastupljenija voćna vrsta.

Odmah iza šljive, po površini na kojoj je zasađena, nalaze se jabuka i kruška. Okvirne procjene su da ćemo ove godine imati oko 14.510 tona kruške, sa registrovanih 1.451 hektara.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

“Fruit organica”, od domaćeg voća pravi najkvalitetnije hladno cijeđene sokove

Poljoprivredna zadruga “Fruit organica” na dobrom je putu da postane brend. Riječ je o maloj …