Najveći dio voća završiće u rakiji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Najveći dio voća završiće u rakiji

Zbog lošijeg kvaliteta voća i činjenice da voćari dobar dio ovogodišnjeg roda nisu uspjeli da prodaju, u zimnici i rakiji završiće oko 85 odsto jabuka i krušaka, srpskainfo.

Loš kvalitet

Voćari iz Srpske kažu da je tek 15 odsto roda krušaka i jabuka ove godine bilo prve klase.

S druge strane, za razliku od ranijih godina, kada voća praktično nije bilo ni za lijeka, pa su rakijski kotlovi uglavnom samo skupljali prašinu, voćarima i domaćinima koji prave rakiju napokon je svanulo.

Pročitajte još...   U Srpskoj sve više registovanih proizvođača rakije

Pored jabuka i krušaka, izuzetno dobro je rodila i šljiva koja, međutim, zbog loših vremenskih prilika ove godine takođe nije nekog  kvaliteta.

Najveći dio roda će završiti u rakiji. Naime, zbog lošijeg kvaliteta šljivu je teško bilo prodati, tako da voćari ove godine nemaju drugog izbora, nego da prave šljivovicu. A slično je i sa kruškom i jabukom, kaže Mile S. sa Manjače.

200 miliona vrijednost proizvodnje

Podsjetimo, obim ovogodišnje voćarske proizvodnje u RS procjenjuje se na oko 331.000 tona, a očekivana vrijednost proizvodnje je oko 200 miliona KM.

Pročitajte još...   Skoro 80% hrane koju pojedemo dolazi iz uvoza

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglašavaju da je u strukturi voćarske proizvodnje u Srpskoj, šljiva najzastupljenija voćna vrsta.

Odmah iza šljive, po površini na kojoj je zasađena, nalaze se jabuka i kruška. Okvirne procjene su da ćemo ove godine imati oko 14.510 tona kruške, sa registrovanih 1.451 hektara.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.