Poljoprivredni podsticaj u Brčko distriktu nije oporezivi promet za ulazak u PDV | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Poljoprivredni podsticaj u Brčko distriktu nije oporezivi promet za ulazak u PDV

U petak je u Ražljevu kod Brčkog održano savjetovanje o PDV-u u organizaciji www.agroportal.ba, u saradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta. Savjetovanje je okupilo 50-ak poljoprivrednika i ostalih subjekata kojima je ova tema bila bliska i poslovno srodna.

Status poljoprivrednika u PDV-u

Prisutne je pozdravio g. Zoran Gajić, Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta, te je u svom pozdravnom govoru pozvao poljoprivrednike da se informišu od prednostima i manama PDV-a, te napomenuo da je ovo tek početak saradnje sa Agroportalom te će i ubuduće podržati ovakve manifestacije.

Na savjetovanju poljoprivrednici su od predavača Doc. dr. Joze Piljića imali priliku slušati predavanje na temu “Status poljoprivrednika u PDV-u“.

Paušalna naknada

Pored praktičnih savjeta, koji se odnose na registraciju, prijavu, prava i obaveze… Doc. dr. Piljić je imao i otvoreni dijalog sa učesnicima koji su dali svoje viđenje na prednosti i mane ulaska u PDV.

Pročitajte još...   Rod grožđa manji, ali kvalitet znatno bolji

Zajednički zaključak savjetovanja o PDV-u je da je on prednost za veće poljoprivredne proizvođače, ali da se manjima to skoro pa i ne isplati.

Ono što je preporučeno od strane Doc. dr. Piljića jeste korišćenja prava na “paušalnu naknadu“.

Podsticaji u distriktu

Jedno pitanje je posebno izazvalo pažnju, da li je podsticaj u distriktu promet koji je oporeziv?

Podsjetimo, UIO BiH je prije nekoliko mjeseci počela provjeru poljoprivrednih proizvođača iz distrikta, jer su dobili anonimnu prijavu da pojedini poljoprivrednici ostvaruju dobit veću od 50 hiljada maraka, a ne plaćaju porez.

Odgovor je bio jasan, podsticaji u Brčko distriktu nisu oporezivi promet za PDV, zato što ne utiču na kreiranje cijena roba i usluga.

član 20. stav (1) Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je propisano da poreska osnovica prometa dobara i usluga jeste oporezivi iznos naknade (u novcu, stvarima ili uslugama) koju obveznik primi ili treba da primi za isporučena dobra ili pružene usluge, uključujući subvencije koje su neposredno povezane sa cijenom tih dobara ili usluga.

Pročitajte još...   "Nećeš razbojniče", solidarnost iz inata

Galeriju fotografija možete pogledati ispod

[ngg src=”galleries” ids=”2” display=”basic_slideshow”]Kompletnu prezentaciju Doc. dr. Joze Piljića možete takođe preuzeti ispod

[button color=”green” size=”medium” link=”https://agroportal.ba/wp-content/uploads/2018/10/PDV-Poljoprivrednici-Brcko-2018.pdf” icon=”” target=”true”]Prezentacija Doc. dr. Jozo Piljić[/button]

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije