I pored niskih cijena i velikih gubitaka Gajići ne odustaju (VIDEO)
Agro reportažeAgro vijesti

I pored niskih cijena i velikih gubitaka Gajići ne odustaju (VIDEO)

mlijeko
Posljedice pandemije virusa korona u značajnoj mjeri otežale su situaciju i u mljekarskom sektoru. Dok se mljekare suočavaju sa problemom plasmana i velikim zalihama gotovih proizvoda, na farmama proizvodnja nije dovedena u pitanje, iako su mljekare smanjile otkupnu cijenu.

Zbog umanjene cijene mlijeka, Ljubiša Gajić iz Crnjelova kod Bijeljine, koji dnevno proizvodi 1.500 litara mlijeka, trpi gubitke. Ali to nije zaustavilo uspješnu proizvodnju i daljnji razvoj ove dobro organizovovane farme.

Porodična farma

Prije deset godina Gajići su izgradili savremenu štalu i započeli veću proizvodnju mlijeka. Složna petočlana porodica ni u teškim trenucima nije odustajala od svog cilja. Tako je i danas kada s ponosom mogu reći da su jedna od najuspješnijih farmi na području Semberije. Imaju 170 grla od koji je 75 muznih.

Proizvodnjom sam zadovoljan, dnevne količine su dobre, dobar je štalski prosjek. Što se tiče naplate mlijeka, redovno plaćaju redovno voze, ne prave probleme, jedino što je cijena niska, priča Ljubiša Gajić iz Crnjelova.

Otkupna cijena

Zbog posljedica pandemije virusa korona, manje potrošnje mliječnih proizvoda, mljekare su smanjile otkupnu cijenu. Tri pfeniga manje po litru značajan je gubitak, kaže Gajić, ali uz premiju resornog ministarstva koja redovno stiže, na farmi sve funkcioniše. Imaju svu potrebnu mehanizaciju, a ove godine poljoprivredne mašine su dopunili novim traktorom i rolo presom.

Svake godine nešto kupimo, širimo, mijenjamo, stalno ulažemo, usavršavamo. Ima nas petoro u kući, svi složno radimo, svako zna šta treba ko da radi, jedni drugim pomažemo.  Zadovoljan sam i prezadovoljan, dodao je Gajić.

Na 130 hektara zemlje obezbijede hranu za stoku. Stariji sin vodi računa o mehanizaciji i obrađuje oranice. Snaha Nevena, ima 22 godine i nikada se nije bavila ovim poslom, ali s lakoćom je prihvatila sve obaveze.

Uopšte mi nije bilo teško da se naviknem, jer sva ova atmosfera u kući je toliko drugačija, posebna, toliko sloge i ljubavi i pažnje jednih prema drugima. Mislim da ni u jednoj drugoj porodici ja to nisam vidjela, priča Nevena Gajić

Gajići, prihodima od proizvodnje mlijeka, ostvaruju svoj san. Imaju savremenu farmu, profitabilnu proizvodnju, zapošljavaju četiri radnika, a planiraju da nabave i robota za mužu.

Pročitajte još...   Povećan izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?