Zbog lošijeg roda kruške i jabuke smanjen izvoz | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zbog lošijeg roda kruške i jabuke smanjen izvoz

Kruška, Jabuka, Izvoz, Dragoja Dojčinović, Mile Arsenić, Bioplod, Rusija,
Na rusko tržište za deset mjeseci ove godine iz BiH je otišla roba vrijedna oko 69,2 miliona KM, što je dvostruko manje nego lani u istom periodu, a u Rusiju su najčešće plasirani lijekovi i voće.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, lani je za deset mjeseci u Rusiju izvezena roba vrijedna 132,9 miliona KM. Kad je u pitanju uvoz, podaci govore da su za deset mjeseci ove godine iz Rusije stigli proizvodi vrijedni 134,1 milion, dok je lani u istom periodu uvezena roba “teška” 195,4 miliona KM.

Ruskom tržištu za deset mjeseci ove godine iz BiH su isporučeni lijekovi, čija je ukupna vrijednost 43,5 miliona KM, dok je lani u tom periodu poslato lijekova u iznosu od 90,9 miliona maraka. Izvoz bilježi značajan pad i kada je riječ o voću, pa je ove godine jabuke, kruške i dunje u Rusiju plasirano u iznosu od 15,8 miliona maraka, dok je lani bilo 26,2 miliona KM, istaknuto je u podacima.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe za “Glas Srpske” da je zbog loše lanjske sezone ove godine iz BiH u Rusiju izvezeno znatno manje jabuka i krušaka nego ranije.

Uzastopno dvije godine rod je bio veoma loš, a Rusi imaju oštrije kriterijume kada je u pitanju kvalitet. Vremenski uslovi nikako nam nisu išli naruku, kazao je Dojčinović.

Dodao je da je rod lani podbacio za 50 odsto, a ove godine i do 60 procenata, te da je loša proizvodnja jedan od glavnih razloga manjeg izvoza voća u Rusiju.

Takođe, dobar dio voća smo uspjeli prodati i na domaćem tržištu, odnosno velikim trgovačkim lancima, koji u posljednje vrijeme masovno uzimaju naše proizvode, tako da za izvoz nije mnogo ni ostalo, rekao je Dojčinović.

Da je manja proizvodnja razlog slabijeg izvoza ove godine potvrdio je i vlasnik preduzeća “Bioplod” iz Kozarske Dubice Mile Arsenić. On kaže da su ove godine na rusko tržište plasirali našto malo manje jabuke i kruške u odnosu na lani.

Problem nas voćara u Srpskoj i BiH jeste to što ne možemo da proizvedemo dovoljne količine i da zadovoljimo kvalitet. Da bismo bolje prolazili na domaćem i svjetskom tržištu, moramo više da se potrudimo, kazao je Arsenić.

Prema njegovim riječima, manju pometnju prilikom izvoza voća napravila je pandemija virusa korona.

Pročitajte još...   Izvoz pilećeg mesa je najveći ekonomski uspjeh BiH nakon rata
Vodeće tarife u robnoj razmjeni BiH i Ruske Federacije
Uvoz
  • Naftni plinovi 89.686.837
  • Naftna ulja 20.645.906
  • Kameni ugalj 7.197.083
  • Ugljene elektrode 2.345.034
  • Kvasci 1.765.188
Izvoz
  • Lijekovi 43.583.582
  • Svježe jabuke, kruške i dunje 15.823.286
  • Ostale žive biljke 1.965.097
  • Montažne zgrade 1.961.114
  • Ostale soli anorganskih kiselina 1.158.435
Pročitajte još...   Pad bh. izvoza mesa u Tursku

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji