Izvoz mesa u Tursku počinje u avgustu, obećanje resornih ministara nakon sastanka u Sarajevu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku počinje u avgustu, obećanje resornih ministara nakon sastanka u Sarajevu

Izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku biće nastavljen u avgustu, istaknuto je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košaraca i resornih ministara oba entiteta, Borisa Pašalića i Šemsudina Dedića, sa predstavnicima turske kompanije “Tareks”.

Na sastanku u Sarajevu, koji je organizovao Košarac, dogovoreno je i da se od turske strane zahtijeva povećanje kvote za 2.000 tona u ovoj godini, čime bi otvorena kvota bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona mesa.

Istaknuto je da u ovoj godini nije iskorišteno više od 2.000 tona odobrene kvote i da će ona biti iskorištena u periodu od avgusta do decembra, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Pročitajte još...   Košarac održao sastanak sa predstavnicima peradara i živinara

Košarac, Pašalić i Dedić saglasni su da bi se izvozom zaliha mesa, nastalih zbog smanjenog lokalnog konzuma usljed pandemije koronavirusa, dodatno zaštitila domaća proizvodnja.

U tom kontekstu dogovoreno je uvođenje novog modela koji bi bio u upotrebi od naredne godine, a koji bi podrazumijevao da nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH finansiraju dio otkupa mesa koji je namijenjen za izvoz u Tursku, čime bi se uticalo na značajno povećanje kvote izvoza mesa u ovu državu.

Ministri su informisali predstavnike kompanije “Tareks” o usaglašenom stavu da je u procesu izvoza mesa neophodno imati jednak tretman kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH koje su sertifikovane od nadležnih inspekcijskih organa BiH i Turske.

Pročitajte još...   Berba i dobra higijenska praksa u proizvodnji maline

Na sastanku je naglašeno da će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje kako bi projekat izvoza mesa u Tursku bio i proizvodnog karaktera, a ne samo trgovinskog.

Sagovornici su usaglasili da nadležna ministarstva narednih dana kontaktiraju tursku stranu i razgovaraju o dogovorenim aktivnostima i unapređenju izvoza mesa iz BiH u Tursku.

Kompanija “Tareks” posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica