Pašalić: Vlada će se opredijeliti u vezi sa pružanjem pomoći poljoprivrednicima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić: Vlada će se opredijeliti u vezi sa pružanjem pomoći poljoprivrednicima

Boris Pašalić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da lokalne zajednice formiraju komisije za procjenu štete u vezi sa nedavnim vremenskim nepogodama. Te da će se Vlada, na osnovu njihovih izvještaja, opredijeliti da li će i na koji način pomoći oštećenim poljoprivrednicima.

Boris Pašalić

Pašalić je rekao novinarima u Banjaluci da će konačne podatke i iznose u vezi s tim imati tek u oktobru. S obzirom da će u međuvremenu, najvjerovatnije, na usjevima i objektima biti još štete od grada i drugih nepogoda. 

Ti podaci se uvijek zbrajaju na kraju godine. Vlada je i do sada pomagala kada je bilo štete od grada, posebno na objektima.

Naveo je Pašalić. Podsjetio je da su prve štete od grada, pa i poplava, ove godine zabilježene u aprilu. 

Pročitajte još...   Pašalić očekuje dobru otkupnu cijenu malina, preko 3KM po kilogramu

On je objasnio da nadoknadu štete prvenstveno vrše osiguravajuće kuće. Te da je nemoguće obezbijediti novac za sve nepogode i štetu u lokalnim zajednicima. 

Mi poljoprivrednicima pomažemo upravo ulaganjem u sisteme za sprečavanje štete, poput davanja subvencija za podizanje protivgradnih mreža, ali i premija za osiguranje usjeva. Osiguravanje proizvodnje je najbolji način prevencije štete.

On je naglasio da Srpska zbog klimatskih promjena u posljednje vrijeme ima brojne probleme sa sušama, gradom, olujama, mrazom… 

Pročitajte još...   Semberski poljoprivrednici ugroženi sadašnjom agrarnom politikom

Direktor preduzeća “Protivgradna preventiva Srpske” Tihomir Dejanović rekao je danas da su radnici te firme u pojačanom dežurstvu i da će dejstvovati ukoliko to bude potrebno. 

On je naveo da je na područjima Republike Srpske zahvaćenim olujnim nevremenom tokom jučerašnjeg dana ispaljeno ukupno 106 protigradnih raketa. 

Izvor: ATV

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počela berba na plantaži aronije

Agro intervjuAgro vijesti

Vladimir Usorac: Moramo zemlju dati seljacima, zemlja nije za tajkune!