Pašalić: Vlada će se opredijeliti u vezi sa pružanjem pomoći poljoprivrednicima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić: Vlada će se opredijeliti u vezi sa pružanjem pomoći poljoprivrednicima

Boris Pašalić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da lokalne zajednice formiraju komisije za procjenu štete u vezi sa nedavnim vremenskim nepogodama. Te da će se Vlada, na osnovu njihovih izvještaja, opredijeliti da li će i na koji način pomoći oštećenim poljoprivrednicima.

Boris Pašalić

Pašalić je rekao novinarima u Banjaluci da će konačne podatke i iznose u vezi s tim imati tek u oktobru. S obzirom da će u međuvremenu, najvjerovatnije, na usjevima i objektima biti još štete od grada i drugih nepogoda. 

Ti podaci se uvijek zbrajaju na kraju godine. Vlada je i do sada pomagala kada je bilo štete od grada, posebno na objektima.

Naveo je Pašalić. Podsjetio je da su prve štete od grada, pa i poplava, ove godine zabilježene u aprilu. 

Pročitajte još...   Javni poziv za podsticaje za kapitalne investicije 3. maja

On je objasnio da nadoknadu štete prvenstveno vrše osiguravajuće kuće. Te da je nemoguće obezbijediti novac za sve nepogode i štetu u lokalnim zajednicima. 

Mi poljoprivrednicima pomažemo upravo ulaganjem u sisteme za sprečavanje štete, poput davanja subvencija za podizanje protivgradnih mreža, ali i premija za osiguranje usjeva. Osiguravanje proizvodnje je najbolji način prevencije štete.

On je naglasio da Srpska zbog klimatskih promjena u posljednje vrijeme ima brojne probleme sa sušama, gradom, olujama, mrazom… 

Pročitajte još...   Malinari na korak od propasti?

Direktor preduzeća “Protivgradna preventiva Srpske” Tihomir Dejanović rekao je danas da su radnici te firme u pojačanom dežurstvu i da će dejstvovati ukoliko to bude potrebno. 

On je naveo da je na područjima Republike Srpske zahvaćenim olujnim nevremenom tokom jučerašnjeg dana ispaljeno ukupno 106 protigradnih raketa. 

Izvor: ATV

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Za investicije u ruralni turizam 2,55 miliona KM

Agro vijesti

Danas uplaćeni podsticaji za poljoprivrednike u Republici Srpskoj