Nedjelja , Novembar 17 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Pašalić: Vlada će se opredijeliti u vezi sa pružanjem pomoći poljoprivrednicima

Pašalić: Vlada će se opredijeliti u vezi sa pružanjem pomoći poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da lokalne zajednice formiraju komisije za procjenu štete u vezi sa nedavnim vremenskim nepogodama. Te da će se Vlada, na osnovu njihovih izvještaja, opredijeliti da li će i na koji način pomoći oštećenim poljoprivrednicima.

Boris Pašalić

Pašalić je rekao novinarima u Banjaluci da će konačne podatke i iznose u vezi s tim imati tek u oktobru. S obzirom da će u međuvremenu, najvjerovatnije, na usjevima i objektima biti još štete od grada i drugih nepogoda. 

Ti podaci se uvijek zbrajaju na kraju godine. Vlada je i do sada pomagala kada je bilo štete od grada, posebno na objektima.

Naveo je Pašalić. Podsjetio je da su prve štete od grada, pa i poplava, ove godine zabilježene u aprilu. 

On je objasnio da nadoknadu štete prvenstveno vrše osiguravajuće kuće. Te da je nemoguće obezbijediti novac za sve nepogode i štetu u lokalnim zajednicima. 

Mi poljoprivrednicima pomažemo upravo ulaganjem u sisteme za sprečavanje štete, poput davanja subvencija za podizanje protivgradnih mreža, ali i premija za osiguranje usjeva. Osiguravanje proizvodnje je najbolji način prevencije štete.

On je naglasio da Srpska zbog klimatskih promjena u posljednje vrijeme ima brojne probleme sa sušama, gradom, olujama, mrazom… 

Direktor preduzeća “Protivgradna preventiva Srpske” Tihomir Dejanović rekao je danas da su radnici te firme u pojačanom dežurstvu i da će dejstvovati ukoliko to bude potrebno. 

On je naveo da je na područjima Republike Srpske zahvaćenim olujnim nevremenom tokom jučerašnjeg dana ispaljeno ukupno 106 protigradnih raketa. 

Izvor: ATV

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Mrkva teža od kilogram

Na imanju Organske proizvodnje „Herceg“ u Novom Travniku izvađena je mrkva teška više od kilogram, …