Ljetnja rezidba kruške – osnova za dobar rod u narednoj godini | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Ljetnja rezidba kruške – osnova za dobar rod u narednoj godini

Posljednjih godina velika većina uzgajivača krušaka ne odlučuje se na ljetnju rezidbu.

ljetna rezidba

Razlozi su višestruki – od niske otkupne cijene, vremenskih nepogoda, manjka radnika, do visoke cijene rezidbe. Zbog manjka kvalitetnih rezača cijena je porasla pa je trenutno dnevnica 80 KM, odnosno, oko 40 evra.

Zašto je ljetnja rezidba krušaka važna? Najjednostavnije rečeno sa njom se omogućava visok stepen diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu godinu jer se odstranjivanjem ljetorasta koji su izrasli iz rezova u zimskoj rezidbi, spriječava divljanje stabla, čuvaju se hranljive materije i mikroelementi koji su neophodni za prelazak lisnog u generativni pupoljak. Izvodi se od juna pa do početka avgusta.

Smanjuje se bujnost stabala

U slučajevima vlažnijih ljeta stabla divljaju zbog viška vode, naročito ako su na podlozi divlje kruške. Zato se ljetnjom rezidbom prekida njihov rast, odnosno, smanjuje bujnost. Važno je da, nakon rezidbe, stabla budu sa otvorenom krošnjom, prozračna, bez bujnih ljetorasta, tj. vodopija koje crpe snagu. Ako se rezidba ne odradi, u toku jedne vegetacije, u slučaju ljeta sa padavinama, ljetorasti mogu da narastu više od dva metra. Važno je napomenuti i da je borba protiv bolesti i štetočina lakša, naročito protiv kruškine buve. Utvrđeno je da se napad buve može smanjiti za 70% ako je urađena rezidba jer odrasla jedinka jaja najviše polaže na vrhovima novih mladara.

Pročitajte još...   Voćarstvo u BiH ima potencijal, izostaje uređen sistem izvoza

Bez alternativnog plodonošenja

LJetnja rezidba krušaka ustvari predstavlja korekciju zimske rezidbe poslije koje je sljedeća zimska rezidba mnogo brža pa se, sa novčane strane gledajući, isplati voćarima jer će se rezači kraće zadržavati na stablima u narednoj zimskoj rezidbi. Ako se uradi, efekti su brojni. Najvažniji je što će rod biti konstantan, tj. voćka neće ući u alternativno plodonošenje.

Proces je jednostavan. Vrši se izolacija provodnice, otklanjaju se vodopije iz unutrašnjosti krošnje i grane nastale iz rezova na skeletnim i manjim bočnim granama. Važno je da nema visokih grana koje ulaze u unutrašnjost krošnje, zasjenjuju plodove i crpe hranljive materije plodovima na stablu. Takođe se odstranjuju sve grane ispod mjesta na kojem počinje grananje stabla.

Zalamati, a ne rezati grane

Kako se otklanjaju grane? Najbolje je vršiti ručno zalamanje grana, a ne rezati makazama. U tom slučaju brže se formira kalusno tkivo na mjestu loma, teže ulaze bakterije, gljivice ili virusi u stablo, ali zato sporije dolazi do rasta novih grana. Kada se grane otklanjaju makazama, što ide malo brže, glatki rezovi su pogodniji za ulazak parazita i brže rastu nove grane. Ko ima bujna stabla lakše mu je da radi sa makazama ali se može desiti da, u slučaju toplije i vlažnije jeseni, opet dođe do formiranja nove vodopije. U svakom slučaju, biće manja i ostaće više hranljivih materija za formiranje rodnog pupa za narednu vegetaciju.

Pročitajte još...   Poljoprivreda izgubila desetine miliona maraka, SSP nije dao očekivane rezultate u BiH

Kvalitetniji i krupniji plodovi

Imajte na umu da se na svakoj sorti treba uraditi ljetnja rezidba. Većina stabala u voćnjacima u BiH je na podlozi divlje kruške koja, sa viškom padavina, naprosto buja. Nakon obavljene zimske rezidbe koja onda mora biti jaka, na ljeto iste godine, dolazi do jakog obrastanja stabla vodopijama i ljetorastima. Samo ako se uradi ljetnja rezidba bujnost se može kontrolisati. Osim toga, plodovi koji su u krošnji biće kvalitetniji i krupniji jer će im ostati više hranjljivih materija za rast, a što je najvažnije, omogućava se rod za narednu godinu.

Trenutno, proizvodnja krušaka bilježi pad unazad nekoliko godina, zbog niske otkupne cijene, slabog kvaliteta plodova i povećanja troškova zaštite od bolesti i štetočina. Jedno od rješenja jeste da se povećanjem prinosa po hektaru amortizuju navedeni faktori. Za to je ključna – ljetnja rezidba.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)