I studenti idu na njivu – sjetva u Rusiji ne smije da stane zbog virusa | Agroportal.ba
Agro vijesti

I studenti idu na njivu – sjetva u Rusiji ne smije da stane zbog virusa

Ministarstvo poljoprivrede Rusije moglo bi zaposliti studente poljoprivrednih fakulteta i zatvorenike tokom setvenih i žetvenih radova, nakon zatvaranja granica za strane radnike.

Prema ocjenama ministarstva, oko 11.000 studenata bi moglo da učestvuje u sjetvenim i žetvenim radovima na poljoprivrednim dobrima širom Rusije. To će im omogućiti i da lakše nađu zaposlenje, nakon završetka fakulteta. 

Pročitajte još...   Recept iz Tutnjevca za dobar život od poljoprivrede

Zatvorenici bi mogli takođe da uzmu učešće u poljoprivrednim radovima, ali uz nadležno obezbjeđenje i izolaciju. Moguće je i da se nekim zatvorenicima pritvor zamijeni društveno korisnim radom.

Prema ocjenama Ministarstva poljoprivrede, u poljoprivredi fali oko 23.000 radnika. Kako se očekuje, ovaj deficvit će biti nadoknađen u saradnji sa regionalnim službama zapošljavanja: Ministarstvo poljoprivrede planira da stimuliše zapošljavanje na poljoprivrednim dobrima radnika koji se ostali bez posla u drugim sferama ekonomije.

Pročitajte još...   Podijeljeno 120.000 sadnica kornišona u Novom Gradu

Kada se promijeni epidemiološka situacija u zemlji, Ministarstvo poljoprivrede će pokrenuti pitanje zapošljavanja stranih državljana u ovoj grani industrije.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''