Industrijska konoplja novi potencijal poljoprivrede u BIH? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Industrijska konoplja novi potencijal poljoprivrede u BIH?

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je u Sarajevu sastanak o aktuelnim pitanjima i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i predstavnici resornog ministarstva u Federaciji BiH.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je BiH dostavila Evropskoj komisiji popunjeni revidirani Upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU. Analizirane su i dosadašnje aktivnosti u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište, pri čemu je konstatovano da će tri ministarstva, u skladu sa nadležnostima, u roku ispuniti neophodne obaveze kako bi se realizovao ovaj cilj.

Pročitajte još...   Uskoro izlazak na veliko tržište Kine

Na sastanku su definisani predstojeći koraci potrebni za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korišćenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede.

Ukazano je na neophodnost što skorijeg postizanja dogovora o metodologiji poljoprivrednog popisa i obilježavanja životinja, te je usaglašeno da nadležna entitetska ministarstva i agencije za statistiku preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj proces mogao provesti u 2023. godini. Zaključeno je da ne postoji potreba za donošenjem zakona o poljoprivrednom popisu, već jedinstvene metodologije na osnovu koje će popis biti izvršen, o čemu postoji saglasnost nadležnih entitetskih ministarstava i agencija za statistiku.

Pročitajte još...   Izgradnju drinskog nasipa sprečavaju vlasnici parcela u Janji

Na sastanku je razmatrano pitanje donošenja pravilnika za uzgoj industrijske konoplje u BiH i dogovoreno je da tokom novembra bude izrađena radna verzija ovog dokumenta, pri čemu je rečeno da će pitanje prerade industrijske konoplje biti predmet naknadnih razgovora.

Sagovornici su najavili da će uskoro održati sastanak o Strategiji upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskog otpada u cilju izgradnje prve kafilerije u BiH.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica