Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne BiH

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Voćar d.o.o. iz Brčkog sada može povećati otkup, pakovanje, prodaju, te izvoz suhih šljiva iz sjeveroistočne BiH.

Uvijek tražimo načine da povećamo i diversifikujemo našu proizvodnju. To je jedini način da opstanemo na ovom vrlo konkurentnom otvorenom tržištu.

kaže Esed Musić, vlasnik Voćara d.o.o. iz Brčkog , koji godišnje proizvodi 615 tona različitih prehrambenih proizvoda uključujući suho voće, čips, kokice, grickalice i puter na bazi kikirikija, te začine, energetske pločice i vafle.

Njihov opstanak je nedavno olakšao Sweden/USAID FARMA II projekt koji im je putem granta omogućio nabavku nove moderne mašine za pakovanje njihova dva vodeća proizvoda, suhe šljive i šljive prelivene čokoladom.

Već smo imali dovoljno kapaciteta da dodatno osušimo ili rehidriramo 100 tona šljiva godišnje, ali sa našom zastarjelom pakirkom mogli smo pakirati samo 60 tona.  Nova mašina za pakiranje koju smo dobili posredstvom FARMA II projekta omogućit će nam povećanje proizvodnje i pakovanja suhih i šljiva obloženih čokoladom za najmanje 40 tona u prvoj godini nakon instaliranja mašine. Mašinu možemo koristiti i za pakovanje drugih proizvoda.

Rast i zapošljavanje

Voćar d.o.o. osnovan je 1989. godine i tada su se počeli baviti uzgojem i obrađivanjem šljive, te proizvodnjom drvene ambalaže za voće. U 90-im je rat u Bosni i Hercegovini zaustavio njihovu proizvodnju na četiri godine, ali su već 96. godine, uz proizvodnju suhih šljiva, počeli proizvoditi i vafle. Tada su po prvi put dobili podršku USAID-a u obliku petogodišnjeg kredita za nabavku opreme, renoviranje proizvodnih pogona i povećanje proizvodnje.

Pročitajte još...   Za podsticaje u Brčko distriktu 9,6 miliona u 2020. godini

Voćar je od 96. godine diversifikovao svoje proizvode i sada kupuje sve lokalno dostupne sastojke za njihovu proizvodnju. “Jedino što uvozimo je sirovi kikiriki. Ne uzgajamo kikiriki u BiH, a BiH godišnje uvozi oko 2.000 tona kikirikija za preradu,” kaže Esed. Sa trenutnom proizvodnjom od 615 tona prehrambenih proizvoda godišnje Voćar zapošljava 60 radnika, od kojih su 42 žene, a kompanija će nastaviti da raste.

Do sada smo kupovali šljive od 10 poljoprivrednika. To ćemo povećati na 20 poljoprivrednika, a planiramo zaposliti i tri nova radnika za rad na novoj mašini za pakovanje. Također planiramo povećati našu ukupnu proizvodnju na nekih 700 tona godišnje, od čega će biti 100 tona prerađene šljive, a izvoz ćemo povećati sa sadašnjih 15 na 20 posto.

U potrazi za novim tržištima

Nova pakerica pakovaće suho voće u moderne i privlačnije četverokutne samostojeće vrećice koje dodatno ispunjavaju EU standarde za sigurnost hrane. Voćar je do sada uspio izvesti svoje proizvode u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Švedsku, te na bliskoistočna tržišta i teže da osvoje i nova tržišta u regiji.

Imamo partnere u EU i na bliskom istoku. Nastavit ćemo raditi sa njima i povećavati  izvoz. Ali također počinjemo razmatrati i regionalno tržiše, te smo u pregovorima sa potencijalnim partnerima u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji o izvozu naših proizvoda,” kaže Esed. “Nadamo se da će izvoz u budućnosti postati barem 40 posto naše ukupne prodaje.

zaključuje on.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj