Formiranjem industrijskih zona unapređenje privrednog ambijenta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Formiranjem industrijskih zona unapređenje privrednog ambijenta

industrijskih_zona

Formiranjem industrijskih zona grad Bijeljina nastoji da unaprijedi privredni ambijent i pored domaćih privuče i inostrane investitore. Na taj način stvorili bi se uslovi i za otvaranje novih radnih mjesta. 

industrijskih zona

Četri industrijske zone

Bijeljina ima četiri industrijske zone, od kojih su tri nove, a trenutno se vode aktivnosti stavljanja u funkciju Industrijske zone dva.

Industrijska zona dva nalazi se na veoma atraktivnoj lokaciji, preko puta Agrotržnog centra na magistralnom putu Bijeljina – Brčko.

Gradska uprava preuezela je obavezu da u ovoj industrijskoj zoni izgradi potrebnu infrastrukturu kako bi privrednici neometano obavljali svoju djelatnost.

Već je urađena glavna saobraćajnica koja je asfaltirana i postavljena je led rasvjeta. Radi se na izgradnji pomoćnih saobraćajnica, dovedena je električna energija, vodovod, a svim zainteresovanim privrednicima i investitorima omogućen je priključak na kanalizacionu i industrijsku mrežu – rekao je Dejan Savić, načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina.

U industrijskoj zoni dva, od 38 placeva samo dva su ostala neprodata. Uveliko se grade i postavljaju konstrukcije za proizvodne hale. Dvije firme već su otvorile svoje pogone.

Pročitajte još...   Vještački med gorka konkurencija

Miodrag Stajić kaže da je ovdje izgradio poslovni objekat jer je grad ponudio povoljne uslove.

Bili su prilično povoljni, niska cijena kvadratnog metra placa i odgođeno plaćanje na 60 beskamatnih rata, što je za nas povoljno sa manjim kapitalom, da u startu ne moramo izdvajati sredstva za lokaciju da bi počeli graditi i proizvoditi – navodi Miodrag Stajić, direktor firme “Katanik”.

Povoljna lokacija

Za Vjekoslava Čuturića koji se bavi proizvodnjom, prodajom i servisom vaga presuđujući faktor za kupovinu zemljišta u ovoj industrijskoj zoni bila je povoljna lokacija, pristupačna komitentima. Iako kaže da nije bilo administrativnog odugovlačenja smatra da je trebalo uskladiti opštinske i repuvbličke propise.

Ako je već industrijska zona, mi smo morali pretvarati poljoprivredno zemljište u građevinsko, to je iziskivalo finansijskih sredstava, a ta sredstva su se mogla iskoristiti u bolje svrhe. Primjera radi, možete jednog dobrog radnika zaposliti na godinu dana i platiti mu platu za taj iznos – ističe Vjekoslav Ćuturić, direktor DMV d.o.o. Bijeljina.

Dok je Industrijska zona dva trenutno veliko gradilište u Industrijskoj zoni tri od 22 građevinske parcele prodato je 16. Već desetak privrednika obavlja posao u raznim djelatnostima.

Pročitajte još...   Završen "Sajam mesa" u Bijeljini

U narednom periodu raditi će se i na izgradnji industrijske zone četiri. Sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja što boljeg privrednog ambijenta na području Bijeljine.

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)