Formiranjem industrijskih zona unapređenje privrednog ambijenta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Formiranjem industrijskih zona unapređenje privrednog ambijenta

industrijskih_zona

Formiranjem industrijskih zona grad Bijeljina nastoji da unaprijedi privredni ambijent i pored domaćih privuče i inostrane investitore. Na taj način stvorili bi se uslovi i za otvaranje novih radnih mjesta. 

industrijskih zona

Četri industrijske zone

Bijeljina ima četiri industrijske zone, od kojih su tri nove, a trenutno se vode aktivnosti stavljanja u funkciju Industrijske zone dva.

Industrijska zona dva nalazi se na veoma atraktivnoj lokaciji, preko puta Agrotržnog centra na magistralnom putu Bijeljina – Brčko.

Gradska uprava preuezela je obavezu da u ovoj industrijskoj zoni izgradi potrebnu infrastrukturu kako bi privrednici neometano obavljali svoju djelatnost.

Već je urađena glavna saobraćajnica koja je asfaltirana i postavljena je led rasvjeta. Radi se na izgradnji pomoćnih saobraćajnica, dovedena je električna energija, vodovod, a svim zainteresovanim privrednicima i investitorima omogućen je priključak na kanalizacionu i industrijsku mrežu – rekao je Dejan Savić, načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina.

U industrijskoj zoni dva, od 38 placeva samo dva su ostala neprodata. Uveliko se grade i postavljaju konstrukcije za proizvodne hale. Dvije firme već su otvorile svoje pogone.

Pročitajte još...   Prinosi lubenice u BiH rekordni, ali loša prodaja

Miodrag Stajić kaže da je ovdje izgradio poslovni objekat jer je grad ponudio povoljne uslove.

Bili su prilično povoljni, niska cijena kvadratnog metra placa i odgođeno plaćanje na 60 beskamatnih rata, što je za nas povoljno sa manjim kapitalom, da u startu ne moramo izdvajati sredstva za lokaciju da bi počeli graditi i proizvoditi – navodi Miodrag Stajić, direktor firme “Katanik”.

Povoljna lokacija

Za Vjekoslava Čuturića koji se bavi proizvodnjom, prodajom i servisom vaga presuđujući faktor za kupovinu zemljišta u ovoj industrijskoj zoni bila je povoljna lokacija, pristupačna komitentima. Iako kaže da nije bilo administrativnog odugovlačenja smatra da je trebalo uskladiti opštinske i repuvbličke propise.

Ako je već industrijska zona, mi smo morali pretvarati poljoprivredno zemljište u građevinsko, to je iziskivalo finansijskih sredstava, a ta sredstva su se mogla iskoristiti u bolje svrhe. Primjera radi, možete jednog dobrog radnika zaposliti na godinu dana i platiti mu platu za taj iznos – ističe Vjekoslav Ćuturić, direktor DMV d.o.o. Bijeljina.

Dok je Industrijska zona dva trenutno veliko gradilište u Industrijskoj zoni tri od 22 građevinske parcele prodato je 16. Već desetak privrednika obavlja posao u raznim djelatnostima.

Pročitajte još...   Jedemo ono što je jeftino a ono skuplje sanjamo

U narednom periodu raditi će se i na izgradnji industrijske zone četiri. Sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja što boljeg privrednog ambijenta na području Bijeljine.

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza 25.09.2020.

Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima