Institut za stočarstvo razvio hibridne mesne proizvode | Agroportal.ba
Agro vijesti

Institut za stočarstvo razvio hibridne mesne proizvode

Institut za stočarstvo u Beogradu razvio je inovativnu liniju hibridnih mesnih proizvoda koji kombinuju meso i biljne komponente, s ciljem smanjenja negativnog uticaja proizvodnje mesa na životnu sredinu i smanjenja troškova proizvodnje, izjavio je danas pomoćnik direktora za nauku tog instituta Nikola Stanišić.

On je na 15. Međunarodnom simpozijumu “Savremeni trendovi u stočarstvu”, u organizaciji Instituta za stočarstvo Beograd – Zemun od danas do 31. oktobra, rekao da industrija mesa ne može da opstane bez inovacija, javio je Tanjug.

– Potrebno je zadovoljiti nutritivne potrebe potrošača, a istovremeno smanjiti emisiju gasova staklene bašte i potrošnju resursa – kazao je Stanišić.

Kako je objasnio Institut za stočarstvo već par godina radi na spajanju tradicionalne tehnologije proizvodnje mesa sa inovativnim tehnologijama i prije godinu dana je osnovao “spin-off “kompaniju “Super proizvodi od mesa”, koja razvija i proizvodi hibridne kobasice koje kombinuju meso sa biljnim komponentama.

Pročitajte još...   Finansijska injekcija za spas domaće proizvodnje

Ta kompanija, kako je dodao, posluje po biznis modelu koji podrazumijeva da će tehnologiju nuditi i drugim proizvođačima u zemlji i inostranstvu.

Naveo je i da ti novi proizvodi koji se razvijaju i čiji je planiran početni obim proizvodnje oko jedne tone mjesečno, nose nazive – super grčka, super orijent, super pikant i super jagnjeća kobasica, kao i da se očekuje da će se u maloprodaji naći narednog mjeseca.

– Naš cilj je da snizimo cenu proizvodnje i da ponudimo proizvode koji će biti čak jeftiniji od tradicionalnih mesnih prerađevina – rekao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, već su potpisani ugovori sa dvije strane kompanije iz Njemačke, kojima će biti prodata licenca za novu tehnologiju.

– Želimo da pokažemo da inovacije u industriji mesa mogu da dođu iz Srbije i da budu konkurentne na evropskom tržištu – zaključio je Stanišić.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Učesnici 15. Međunarodnog simpozijuma “Savremeni trendovi u stočarstvu” koji se održava u beogradskom hotelu Putnik In su naučnici iz 16 evropskih zemalja, kao i njih više od 50 iz Srbije, odnosno iz domaćih renomiranih istraživačkih i obrazovnih institucija među kojima su Poljoprivredni fakulteti u Beogradu i Novom Sadu, kao i Agronomski fakultet u Čačku i Fakultet veterinarske medicine.

Prisutni su i predstavnici Instituta za zaštitu životne sredine, Veterinarskog istraživačkog instituta iz Beograda i Novog Sada, kao i Instituta za krmno bilje Kruševac i Instituta za kukuruz Beograd.

Međunarodni simpozijum “Savremene tendencije u stočarskoj proizvodnji” organizuje se uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Brčko dobija „Kuću zdrave hrane“

Agro vijesti

Brčko: Ekonomska situacija dovela u pitanje sjetvu pšenice