Inžinjer i magistra postali mlinari i žive od prodaje brašna | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Inžinjer i magistra postali mlinari i žive od prodaje brašna

Prije dvije godine obnovili su vodenicu. Hadžijin mlin, koji je u vlasništvu suprugine porodice Hadžić još od prije Drugog svjetskog rata, avaz.

Porodični zanat

Diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacija Emir Zjajo iz Donjeg Vakufa fakultetsku diplomu zamijenio je poslom mlinara.

Nakon što je osam godina proveo na evidenciji biroa za zapošljavnje, zajedno sa suprugom Lejlom, odlučio je uzeti stvari u svoje ruke. Prije dvije godine obnovili su vodenicu. Hadžijin mlin, koji je u vlasništvu Lejline porodice još od prije Drugog svjetskog rata.

Sa suprugom, koja je po zanimanju diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacije te magistra informatike i matematike, započeo sam vlastiti posao. Odluka o napuštanju BiH nije dolazila u obzir, ističe Emir Zjajo.

Sto godina tradicije

Hadžijin mlin ima stogodišnju tradiciju. Ime je dobio po hadžiji Halilu, koji ga je sagradio. Mlin je u proteklom ratu u potpunosti srušen pa ga je ponovno sagradio Lejlin deda, hadži Fadil Hadžić.

Pročitajte još...   Cijena hljeba u Srpskoj od juče porasla za 20 odsto

Budući da niko nije bio zainteresovan za rad na vodenici, posao je mirovao sve do 2016. godine. Tada su Emir i Lejla preuzeli porodični zanat.

Supruga je u međuvremenu dobila posao u srednjoj školi. Ali i dalje pomaže u porodičnom poslu, kao i njihova mala kćerka.

Vlastiti uzgoj

U Hadžijinom mlinu proizvode heljdino, pšenično, kukuruzno, raževo i ječmeno brašno. Njihovi proizvodi mogu se kupiti i u nekoliko prodajnih objekata.

Brašno sam prvo počeo nuditi na pijaci u Donjem Vakufu. Onda sam počeo obilaziti okolne gradove Bugojno i Jajce. Zatim smo učestvovali i na nekoliko poljoprivrednih sajmova i tako je počelo, dok se malo pročulo za nas. Kupci sad mogu pronaći naše brašno u Sarajevu, Zenici, Visokom, Mostaru i Travniku. Žitarice uzimamo od provjerenih lokalnih proizvođača. Budući da imamo svoje zemljište, planiramo i da sami počnemo uzgajati žitarice, naglašava Emir.

Uzimaju ušur

Emir i Lejla Zjajo usluge mljevenja žitarica ne naplaćuju u novcu nego uzimaju ušur. To je desetina od ukupne količine žitarica koje se samelju. Osim u poslu u mlinu, porodica Zjajo oprobala se i u proizvodnji bobičastog voća, domaćeg džema i ajvara.

Pročitajte još...   Od ponedjeljka skuplji hljeb!

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje