Zaboravljeni zanat i priča o sepetaru Sadiku | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Zaboravljeni zanat i priča o sepetaru Sadiku

Nove tehnologije nam olakšavaju život. Ali zbog njih, nažalost, stari zanati ostaju u sjeni i polako izumiru. Jedan od takvih zanata je pletenje predmeta od pruća, avaz.

Novi običaji

Proizvodnja sepeta i korpi zahtijeva vješte ruke. Ujedno i dobro oko za odabir najkvalitetnijeg materijala. Sve ove osobine ima Sadik Kovačević iz cazinskog naselja Brezova Kosa. On ne odustaje od ovog skoro zaboravljenog zanata.

Svi oni koji kupuju, pitaju ima li korpi ne kažu ima li sepeta kao što je nekad bio slučaj. Sepet je starinski naziv, a ja sam ih počeo izrađivati od svoje dvanaeste godine, kaže Kovačević.

Zanat je naučio uz svoga oca koji je bio poznat majstor za sepete.

U početku samo sam mu pomagao i radio sitnije stvari. Htio sam izrađivati sepete, ali otac nije dao. Znao sam tada otići čuvati ovce i dok kiša pada, plesti sepete. Nešto kasnije otac mi je dozvolio i počeo sam raditi s njim. Sedmično smo radili i pravili i po 23 komada, kaže Kovačević.

Inostrani kupci

Dodaje da se nekada na sajmu u Cazinu prodavalo i 150 sepeta u jednom danu. Danas je drugo vrijeme i svoje proizvode uglavnom prodaje pred kućnim vratima. Za Sadika kao vrsnog izrađivača pletenih predmeta čulo se i van naše zemlje. Tako da veći dio sepeta ide u Sloveniju. Kupci mu, kaže, plaćaju 10 evra za jedan komad, dok je u Cazinu cijena nešto niža.

Ja odavno ne radim za domaće kupce, već za inostranstvo. Tamo je cijena viša pa ovdje manje radim i imam solidna primanja. Ne može se tu neki novac uzeti. Sve je to od danas do sutra, ali najvažnije je zdravlje, priča Kovačević.

Opada interes

Žalosti ga, sve manji broj ljudi koji se bave poljoprivredom. Jer samim tim svake godine opada i interes za njegovim proizvodima. Ipak, kaže Sadik, neće odustati i korpe će izrađivati sve dok ga zdravlje bude služilo.

Pročitajte još...   Uzgajanje cvijeća kao hobi i izvor prihoda

Kovačević ističe da mu najveći problem u poslu kojim se bavi cijeli život predstavlja nabavka materijala za rad. Do kvalitetnog pruća u današnje vrijeme teško je doći, a sirovina je najvažnija za kvalitet proizvoda.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije

1 Comment

Comments are closed.