Javni poziv za podršku poljoprivrednicima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Javni poziv za podršku poljoprivrednicima

Predstavnici UNDP u BiH održali su danas prezentaciju Javnog poziva za podršku poljoprivrednim gazdinstvima po projektu „Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije EU4business“, u vrijednosti od tri miliona evra za čitavu BiH.

U pretpristupnom periodu prije ulaska u Evropsku Uniju namijenjena su značajna sredstva za poljoprivredu u BiH. Procedure i zahtjevi su izuzetno složeni. Ali je i napredak koji se nudi na ovakav način ogroman. Cilj je da naši poljoprivredni proizvođači postanu konkurentni i da podignu kvalitet svojih proizvoda – naveo je koordinator za poljoprivredu u Gradu Bijeljina Predrag Jović.

Jović  je ocijenio da je zainteresovanost poljoprivrednika velika, napominjući da prilikom realizacije projekta 40 odsto sredstava treba da investira poljoprivredni proizvođač, ali će dobiti 60 odsto bespovratnih sredstava.

Pročitajte još...   Ljubav prema koži pretvorio u biznis

Javni poziv za poljoprivrednike je raspisan 1. februara, a semberskim poljoprivrednicima će prilikom apliciranja stručnu pomoć pružati Rozalija Galac iz bijeljinskog Agrarnog fonda.

Ovo je prvi Javni poziv od tri koja će biti raspisana ove godine u okviru poljoprivrdnog projekta. Za njihovu implementaciju je zadužen UNDP. Javni poziv je namijenjen isključivo poljoprivrednim proizvođačima u primarnoj proizvodnji. Osnovni uslov za one koji žele da apliciraju je da budu registrovani poljoprivredni proizvođači. Te da su upisani u Registar poljoprivrednih proizvođača u entitetima i u Brčko distriktu. Takođe, neophodno je da posluju po svim važećim zakonskim propisima i standardima. Kao i da posluju u okviru odabranih podsektora u poljoprivredi. Odnosno, proizvodnji voća i povrća, uključujući i vinovu lozu, mesa, mlijeka, žitarica i uljarica.

Dodala je da postoje i potkriterijumi kao što je površina na kojoj poljoprivrdnici proizvode, što nije ograničavajući faktor.
Podsjetila je da su minimalna sredstva koje Evropska Unija po proizvođaču nudi 97.000 konvertibilnih maraka, a maksimalna 195.000 KM bez PDV-a.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ko zasije GMO soju ostaje bez podsticaja

Agro reportažeAgro vijesti

Žene preduzetnice nižu uspjehe u proizvodnji hrane