Zabranjen uvoz 10.400 kilograma mandarina | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zabranjen uvoz 10.400 kilograma mandarina

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.

Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da je zabrana donesena u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu. Riječ je o uvozniku sa sjedištem u Brčko distriktu.

Nadležni inspektor je prilikom pregleda pošiljke izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Izvještaj o laboratorijskoj analizi je izdatog od Instituta za vode Bijeljina. U analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat. I to iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijkla.

U saopštenju je navedeno da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u “SP Laboratoriji” u Bečeju u Srbiji. Ovom analizom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida. Na osnovu toga je doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta.

Pročitajte još...   "Višak junadi i svinja" kuda dalje? Tema zajedničkog sastanka sa ministrom Pašalićem

Fitosanitarna inspekcija Srpske je nedavno uvozniku iz FBiH zabranila uvoz 5.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske. Takođe zbog povećanog sadržaja pesticida. Pošiljka je uništena pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

Autor: Srpskainfo.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku

Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija