Subota , 4 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Zabranjen uvoz 10.400 kilograma mandarina

Zabranjen uvoz 10.400 kilograma mandarina

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.

Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da je zabrana donesena u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu. Riječ je o uvozniku sa sjedištem u Brčko distriktu.

Nadležni inspektor je prilikom pregleda pošiljke izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Izvještaj o laboratorijskoj analizi je izdatog od Instituta za vode Bijeljina. U analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat. I to iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijkla.

U saopštenju je navedeno da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u “SP Laboratoriji” u Bečeju u Srbiji. Ovom analizom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida. Na osnovu toga je doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta.

Fitosanitarna inspekcija Srpske je nedavno uvozniku iz FBiH zabranila uvoz 5.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske. Takođe zbog povećanog sadržaja pesticida. Pošiljka je uništena pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

Autor: Srpskainfo.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Zabranjen uvoz u RS 13 pošiljki hrane

U prvom polugodištu ove godine u Srpsku je zabranjen uvoz 13 pošiljki hrane, sedam pošiljke …