Neizvjesnost u bijeljinskom Žitoprometu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Neizvjesnost u bijeljinskom Žitoprometu

Neizvjesnost za zaposlene u semberskom mlinsko-pekarskom gigantu Žitoprometu i dalje se nastavlja, ali i produbljuje. Radnici su još na čekanju. duguje im se pet plata, a o tome kakva sudbina čeka Žitopromet niko ne daje odgovore.

U Žitoprometu su se za godinu dana promijenila tri direktora. Niko od njih nije uspio pronaći rješenje za ovo preduzeće, niti dati bilo kakvo obećanje radnicima.

Od 240 zaposlenih, koliko ih je bilo u oktobru, sada ih je 150. Poslati su na još jedno čekanje od dva mjeseca koje će im biti plaćeno sa 50% od ukupne plate.

Odlaze svuda – na biro da riješe knjižicu, a ako negdje nađu posao zaposle se. Pet mjeseci mi nemamo platu. Pet plata nam duguju – rekao je Predrag Zarić, predsjednik Sindikata u AD Žitopromet.

Radnici žele biti uključeni u pregovore

Predstavnik Sindikata kaže da radnici sa vlasnikom Slobodanom Palovićem nemaju nikakav kontakt. Iako su na jednom od sastanaka tražili da budu uključeni u pregovore o daljoj sudbini preduzeća.

Јedan od naših zahtjeva sindikata je bio da budemo uključeni u dešavanja u Žitoprometu. Da budemo upoznati da li ima prodaje, da li se planira pokretanje, bilo kakva situacija da se riješi ovo. Međutim niko nikada nije nas kontaktirao.

Žitopromet koji je bio jedno od zaštitnih imena Semberije već mjesecima je na koljenima. što ne mogu da prihvate ni poljoprivrednici koji su godinama predavali pšenicu u ovo preduzeće.

Većina poljoprivrednih proizvođača je planski dovezla ove sezone pšenicu, da probamo i mi da učestujemo i nekako da firma postoji. Sam menadžement firme je bio totalno nezainteresovan – smatra Boško Radić predsjednik Udruženja Sela Semberije.

Nepovoljno stanje za privredu

Slavica Marković direktor Područne privredne komore Bijeljina ističe da je ovo što se sad dešava jedno stanje koje je nepovoljno za privredu i grad Bijeljinu i Semberiju, kao i čitavu Srpsku.

Mi se nadamo da će se pronaći načini da to privredno društvo izađe iz trenutne krize u kojoj se nalazi i da će početi pozitivno da posluje.

Nezvanične informacije o tome da se za njih interesuje jedna firma iz Federacije radnicima Žitoprometa ne daju im nikakvu nadu, jer njihova agonija traje od prošle godine kada su bili prinuđeni da stupe i u štrajk.

Pročitajte još...   "Višak junadi i svinja" kuda dalje? Tema zajedničkog sastanka sa ministrom Pašalićem

Nakon što im je Vlada Republike Srpske doznačila pola miliona maraka, zahvaljujući kojima su isplaćene tri plate, nikakvih pozitivnih naznaka nije bilo da bi ovaj semberski gigant ponovo mogao stati na noge.

Pročitajte još...   Očekivani prinos pšenice pet tona po hektaru

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu