Isplaćeno 90 odsto štete za svinjsku kugu, ali semberski farmeri imaju novi problem | Agroportal.ba
Agro vijesti

Isplaćeno 90 odsto štete za svinjsku kugu, ali semberski farmeri imaju novi problem

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS isplatilo je dva miliona maraka za nadoknadu štete za afričku kugu svinja, za 375 korisnika, od čega je 363 u Semberiji.

Do sada je isplaćeno 90 odsto procijenjene štete, a preostalo za isplatu je još svega oko 800 hiljada maraka.

Uzgajivači svinja kažu da im je ova interventna mjera nadležnih dragocjena jer se od pretrpljenih gubitaka sami ne bi mogli oporaviti decenijama. Veliki problem sada su im prazni obori te očekuju pomoć u zanavljanju proizvodnje i obnavljanju stočnog fonda, jer zabrana ističe 22. marta.

Na farmi Dragana Tomića u Gornjem Dragaljevcu eutanazirano je 15 životinja, a šteta mu je procijenjena na 9.200 KM.

– Što je bilo, bilo je. Sad treba da vidimo kako ćemo stati na „zelenu granu“. Na tržištu nema prasadi, a i kad ih nabavimo moramo preduzeti sve da spriječimo pojavu i širenje virusa. Naše farme se moraju ograditi, postaviti dezobarijere, moramo svakodnevno koristiti hemijska zaštitna sredstva i preduzeti sve ostale biosigurnosne mjere. Najveći problem je svakako nelegalan transport životinja, ali to moraju spriječiti nadležni – kaže ovaj farmer za portal InfoBijeljina.

Pročitajte još...   Deset vrsta povrća koje se mogu sijati u junu

Dodaje da je nekada imao više od stotinu tovljenika, ali da je zbog nestabilnog tržišta proizvodnju iz godine u godinu smanjivao. Namjerava da zanovi proizvodnju čim to bude izvodljivo.

– Počeću sa manjim brojem životinja, da imam svinje za vlastite potrebe. Želim da mi djeca jedu zdravo i kvalitetno meso, a ne ko zna od kuda uvezeno. Ako kasnije, ako bude moguće, povećavanju – ističe Tomić.

U Udruženju uzgajivača svinja RS zadovoljni procjenom štete kao i blagovremenom reakcijom nadležnih republičkih institucija. Upozoravaju na opstrukciju pojedinih lokalnih zajednica, kao što je Bijeljina, koja se, kako kaže, predsjednik Udruženja Slobodan Petrić, nije snašla u ovoj katastrofi.

Pročitajte još...   Za subvencije se prijavilo 186 poljoprivrednika

– Očekujemo subvencije za unapređenje farmi i svinjogojstva uopšte – kaže Petrić.

U ovkiru ovog granta isplaćena je i nadoknada za sanaciju žarišta virusa nakon neškodljivog uklanjanja eutanaziranih svinja, te podrška za sanaciju terena za veterinarske stanice i komunalna preduzeća.

Na snagu je stupio i Pravilnik o biosigurnosnim mjerama na farmama koji za cilj ima stvaranje uslova za ponovo useljavanje svinja na imanjima gdje je bila potvrđena afrička kuga. Farmeri se naloženih mjera moraju pridržavati, biti odgovorni i savjesni kako bi se spriječila eskalacija virusa koji uzrokuje ogromne ekonomske štete.

 

 

(infobijeljina.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica