Izvoz crvenog mesa u EU ulazi u drugu fazu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz crvenog mesa u EU ulazi u drugu fazu

Izvoz crvenog mesa
Izvoz crvenog mesa u EU ulazi u drugu fazu. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija dostavila BiH procjenu upitnika za izvoz crvenog mesa na tržište EU, sa dodatnim preporukama koje je potrebno ispuniti u narednom periodu.

To znači da smo ušli u drugu fazu u procesu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU. Ovo je ohrabrujuća vijest za naše poljoprivrednike. Jer otvaranje potentnog evropskog tržišta znači izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta. Poručio je ministar Košarac.

On je pozdravio postignuti napredak u pregovorima sa Evropskom komisijom. Naglasivši da je prva faza u odobravanju izvoza crvenog mesa uspješno okončana nakon što je BiH u oktobru prošle godine dostavila odgovore na pitanja iz upitnika.

Pročitajte još...   Analiza izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU
Svi moraju da rade aktivno i zajedno

Ministar Košarac pozvao je nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da aktivno rade na realizaciji dodatnih preporuka. One se odnose na ispunjavanje uslova u vezi sa javnim zdravljem životinja, registracijom farmi, identifikacijom životinja, te programom nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanjem laboratorijske mreže.

To su uslovi koje moramo ispuniti u drugoj fazi. Nakon čega će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nadležni inspektori iz EU doći u BiH i izvršiti neophodne kontrole. Rekao je ministar Košarac.

On je podržao aktivnost institucija na svim nivoima vlasti u BiH u ovom procesu. Te poručio da je model saradnje i koordinacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa nadležnim entitetskim ministarstvima, koji zagovara od početka mandata, imao pozitivan ishod za domaće poljoprivredne proizvođače.

U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti evropsko tržište za domaće proizvođače. Plasman domaćih proizvoda na nova tržišta jedna je od mjera kojom štitimo domaću proizvodnju. Te stvaramo uslove da svedemo na minimum tržišne viškove. Nastale usljed pandemije koronavirusa, zaključio je ministar Košarac.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj