Nedjelja , 23 Februara 2020
Početak / Agro vijesti / Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci premašio uvoz iz Turske

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci premašio uvoz iz Turske

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Tursku posljednjih mjeseci premašio uvoz iz Turske u BiH, istaknuto je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ministra ekonomije Republike Turske Nihata Zeybekcija, piše faktor.ba

Ministari sa optimizmom gledaju na tu saradnju, utvrdivši kako će se ona intenzivirati.

Očekujemo da će obim robne razmjene do kraja godine dostići dvije milijarde KM, s posebnim fokusom na poljoprivredni izvoz, izvoz mesa i mesnih prerađevina, istakao je turski ministar, naglašavajući da su ekonomski parametri saradnje u stalnom porastu.

Nakon intezivnih pregovora i rada, uspješno se finalizuje i Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će doprinijeti daljnjem usponu ukupne razmjene između dviju zemalja, istaknuto je na sastanku, uz napomenu da je samo izvoz brašna u odnosu na protekli period povećan za 16 puta.

Ministar Šarović posebno se osvrnuo na potrebu preduzimanja koraka na stvaranju uslova za značajnija ulaganja turskih investitora. Ocijenjeno je da stepen investiranja dovoljno ne prati “uzlazne trgovinske odnose”, te da će akcenat u narednom periodu biti stvaljen upravo na uklanjanje birokratskih barijera, koje onemogućavaju veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Turska je izrazila spremnost da se najmanje na pet godina garantuje izvoz mesa iz BiH u Tursku, što može omogućiti dugoročne planove za ulaganje u taj sektor. Produženi su rokovi za realizaciju kredita Turske za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede i druge projekte. Najavljen je i skori trilateralni sastanak resornih ministara Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske, te otvaranje privrednog predstavništva BiH u Istanbulu.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Odobren izvoz sadnog materijala na tržište Rusije

BiH odobren izvoz govedine u UAE

Bosni i Hercegovini je od 12. februara, odobren izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate. …

Komentariši