Izvoz piletine za EU samo što nije krenuo… | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz piletine za EU samo što nije krenuo…

piletina

Odluka kojom je Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz piletine na tržište Evropske unije stupila je na snagu. A četiri kompanije iz BiH s izvozom će moći početi za mjesec i po.

Izvoz piletine

Izvoz piletine

Ovo je objelodanio Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon sastanka s peradarima. Pravo na izvoz u zemlje EU trenutno imaju kompanije “Brovis”, “Madi”, “Argeta” i “Ovako”.

Očekujemo barijere od zemalja u koje ćemo izvoziti, ali moramo se pripremati, kao što je bio slučaj s mlijekom. Takođe, moramo spriječiti i zloupotrebe koje se dešavaju s uvozom smrznutog mesa koje se odleđava i stavlja na tržište BiH, kazao je Šarović.

Jaja pod monitoringom

Prema njegovim riječima, i proizvođači konzumnih jaja su u procesu monitoringa. A nadležno tijelo je razmatralo i zahtjev BiH kada su u pitanju prerađevine od pilećeg mesa.

Očekujemo narednih dana da i ta odluka bude objavljena. Dozvole za izvoz će davati Kancelarija za veterinarstvo BiH, pojasnio je ministar.

Sa druge strane, u Kancelariji za veterinarstvo rekli su kako je odluka objavljena 21. februara, a da je postala validna tri dana kasnije.

Od 45 do 50 dana treba za procedure, odnosno upis u sistem EU. Te 10 dana da lista postane validna na tom sistemu. Dakle, prve pošiljke mogu krenuti za 50 dana, kazao je Ljubomir Kalaba, direktor ove kancelarije.

Proizvođači zadovoljni

Iz kompanije “Madi” najavili su da će izvoz značiti nova zapošljavanja, nove kapacitete i finansijske tokove.

Nadamo se da će barijera biti što manje. Već imamo dogovorene neke stvari i prvi kupci već sljedeće sedmice dolaze u Tešanj. Kazao je Maid Jabandžić, direktor društva “Madi”.

Inače, pored piletine, veliki potencijal imaju i jaja. Međutim, u BiH trenutno ne postoji plan za borbu protiv salmonele, koji je neophodan da bi se BiH našla na listi za izvoz u EU.

Konzumna jaja su vrlo potentna grana i sigurno nećemo imati ulogu autsajdera. Ali nas čeka niz poslova i na uređenju unutrašnjeg tržišta. Kazao je Predrag Miličić, potpredsjednik Koordinacionog tijela za živinarstvo/peradarstvo BiH.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''