Usvojen plan podsticaja od 71 miliona KM za poljoprivredu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Usvojen plan podsticaja od 71 miliona KM za poljoprivredu

Plan podsticaja

Vlada Republike Srpske usvojila je Plan podsticaja od 71.000.000 KM namijenjenih za razvoj poljoprivrede i sela u ovoj godini.

Plan podsticaja

Plan podsticaja sa tri pozicije

U skladu sa Zakonom o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela. Resorno ministarstvo sačinilo je prijedlog plana za tekuću godinu. Te utvrdilo godišnji iznos, odnosno raspored sredstava po pojedinačnim namjenama. Saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Ukupna sredstva podsticaja raspoređena su na tri glavne pozicije – podrška tekućoj proizvodnji, podrška dugoročnim ulaganjima i sistemske mjere.

Podrška tekućoj proizvodnji ima za cilj povećanje obima i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje. A ukupan obim sredstava za ovu grupu mjera iznosi 55.085.000 KM.

Pročitajte još...   Led ipak prouzrokovao štetu na poljoprivrednim usjevima na istoku Distrikta

Dugoročna ulaganja

Podrška dugoročnim ulaganjima, planirana u ukupnom iznosu od 10.350.000 KM. Odnosi se na investicije na poljoprivrednim gazdinstvima i u prehrambenoj industriji. Kao i na mjere podrške investicijama od zajedničkog interesa.

Sistemske mjere podrške imaju za cilj obezbjeđenje uslova za nesmetano odvijanje poljoprivredne proizvodnje. Osiguranje zdravstvene zaštite životinja i biljaka. Proizvodnja sjemena za vještačko osjemenjavanje u govedarstvu. Unapređenje kapaciteta laboratorija. Vođenje evidencija i registara i druge mjere podrške, u iznosu od 5.565.000 KM. Naglašava se u saopštenju.

Novi prednacrt pravilnika

Vlada RS je takođe spremila novi “Prednacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2019.godinu​“. Njegov sadržaj možete pogledati na linku u tekstu ili ga možete preuzeti u nastavku.

Pročitajte još...   Za poljoprivrednu proizvodnju obezbijeđeno 10 miliona KM

[button color=”green” size=”medium” link=”https://agroportal.ba/wp-content/uploads/2019/02/Pravilnik-o-podsticajima-za-2019-godinu-PREDNACRT_320079699.doc” icon=”” target=”true”]Prednacrt pravilnika o podsticajima u RS[/button]

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka