Četvrtak , Septembar 19 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro oglasi / Regres proizvođačima žitarica u RS 7 miliona KM

Regres proizvođačima žitarica u RS 7 miliona KM

Za regres po hektaru sjetvene površine strnih žita u Srpskoj će u ovoj godini biti izdvojena 3 miliona maraka, dok će poljoprivrednici po osnovu premije za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu dobiti dodatna 4 miliona KM.

Regres

Regres za strna žita

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su poljoprivrednici po ova dva osnova, u periodu od 2015. do 2017, u prosjeku godišnje dobijali ukupno 4,2 miliona KM.

Naglašavaju da je regres po hektaru sjetvene površine za strna žita, odnosno pšenicu, raž, ječam, tritikale, zob, iznosio 200 KM po hektaru. Za šta je lane ukupno izdvojeno 3,85 miliona KM. To je, kako ističu, takođe značajno povećanje u odnosu na period 2015-2017 godina. Tada je trogodišnji prosjek za ovu mjeru iznosio 2,1 milion KM.

U prethodnoj godini poljoprivredni proizvođači su podržali uvođenje mjere regresa po hektaru za soju. Za šta je u prošloj godini izdvojeno 150 KM po hektaru ili ukupno oko 340.000 KM u 2018. Ratari, ali i svi drugi poljoprivrednici koji siju soju za ishranu životinja posebno će imati razloga za zadovoljstvo u ovoj godini. Jer je planirano značajno povećanje izdvajanja za ovu mjeru. Sa 340.000 na milion KM. Kao regres po hektaru sjetvene površine za sjetvu soje, suncokreta i uljane repice, kažu u Ministarstvu.

Izvor: SrpskaInfo

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Za subvencije se prijavilo 186 poljoprivrednika

Za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta, za šta je obezbijeđeno oko 200.000 KM, prijavilo se …