Jedemo ono što je jeftino a ono skuplje sanjamo | Agroportal.ba
Agro vijesti

Jedemo ono što je jeftino a ono skuplje sanjamo

Proizvodnja piletine u BiH lani je zabilježila najveći nivo u proteklih 10 godina, što je posljedica činjenice da građani zbog sve većeg siromaštva uglavnom jedu ovo meso, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Blic.rs

Tako u strukturi svježeg mesa već godinama dominantno mjesto zauzima proizvodnja mesa peradi, sa učešćem od čak 60 odsto.

Prošle godine je proizvedeno čak 59.000 tona ovog mesa, što je za čak 10.300 tona više nego godinu prije. To znači da je za samo godinu dana proizvodnja pilećeg mesa u BiH skočila za više od 20 odsto.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da kilogram junetine bez kosti košta oko 13KM, kilogram svinjetine sa kostima 8 KM, dok se prosječna cijena pilećeg mesa kreće oko 5 KM.

To je razlog što većina građana BiH, s obzirom na prilično tešku materijalnu situaciju, uglavnom kupuje upravo ovo meso.

Među njima je oko pola miliona nezaposlenih i otprilike toliko onih koji žive ispod granice siromaštva, s obzirom na činjenicu da njihova primanja ne prelaze 240 KM.

Pročitajte još...   Domaći živinari traže privremenu zabranu uvoza

Čorbica dva puta mjesečno

U teškoj poziciji svakako su i penzioneri, od kojih najmanje jedna trećina, kad je riječ o potrošnji mesa, sebi može da priušti samo piletinu.

Mnogi penzioneri imaju takve penzije da samo dva puta mjesečno mogu da naprave neku čorbicu od piletine, dok drugo meso samo mogu da sanjaju. Zato ne čudi što je proizvodnja piletine u porastu, dok je, generalno, potrošnja mesa zbog siromaštva sve manja. Naš, kao i jelovnik većine građana, uglavnom se svodi na hljeb i testeninu. Voće i povrće za nas je takođe veliki luksuz. Činjenica je da naši građani žive izuzetno lošim standardom – kaže član Udruženja penzionera Nenad Ratković.

Ranija istraživanja svjetskih organizacija i institucija pokazala su da stanovnik BiH u prosjeku godišnje pojede 28 kilograma mesa, za razliku od EU čiji građani u svojoj prehrani godišnje potroše čak 91 kilogram.

Pročitajte još...   Pijačni barometar 23.02.2021.

S druge strane, potrošnja hljeba po stanovniku kod nas iznosi 110, a u Evropi tek 35 kilograma. Mlijeka jedemo dva puta manje, voća pet, a ribe čak sedam puta manje nego Evropljani.

Pala potrošnja mesa

Za samo četiri godine prosječna mjesečna potrošnja u BiH smanjena je za više od 10 odsto, pokazali su rezultati najnovije Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH.

Pad životnog standarda posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u pomenutom periodu pao za čak 15,8 odsto.

Tako je domaćinstvo u BiH u 2011. za hranu i bezalkoholna pića u prosjeku mjesečno trošilo 493KM, a tokom 2015. godine 415 KM. Mjesečna potrošnja mesa pala je za 33, mlijeka za 16KM, voća za 10 KM.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)