Pozitivan primjer izvoza u Tursku | Agroportal.ba
Agro reportaže

Pozitivan primjer izvoza u Tursku

U bosanskohercegovačkom agraru itekako ima pozitivnih primjera. Ova priča je primjer da farmeri koji su se odlučili na izvoz mesa u Tursku, nakon dugo vremena odlično posluju.
 
 
 
Zahvaljujući izvoznom aranžmanu Ibrahim Fazlović iz Maoče kod Brčkog je dosada plasirao 180 tona utovljene junadi. Što je za njega, ali i ostale farmere najbitnije, sve je u dogovorenom vremenu uspio i naplatiti.
 
Nakon višedecenijske nesigurnosti sa kojom su se susreli bh. farmeri, pokretanje i izvoz mesa u Republiku Tursku, po unaprijed utvrđenim i dogovorenim cijenama, još uvjek djeluje prilično nestvarno. Naviknut na neizvjesnost u ovom poslu Ibrahim još uvijek oprezno pristupa ovom poslu.

Najprije sam počeo raditi ne razmisljajući o tome kome ću prodati tovnu junad, ali nakon ponude iz Turske, shvatio sam ozbiljnost ovog posla, istakao je Fazlović.

Ono što Fazlović navodi kao dozu neizvjesnosti, jeste da još uvjek ne zna na koji period će junad izvoziti za Tursku, jer kako kaže, zadovoljan je načinom poslovanja i volio bi da ima garanciju za neki duži period.

Pročitajte još...   Prije 20 godina Stanislav je dobio jedan limun i tada je pokrenuo biznis

Otkupna cijena je prihvatljiva i iznosi 4 KM po kilogramu, a dosad je Ibrahim isporučio oko 180 tona mesa. Obzirom na specifičnost ove 2017.godine, na sušu koja je zadesila cijeli region, računica je itekako u prihvatljivim okvirima jer svaki farmer mora biti pripremljen za ovaj posao, bilo da je u pitanju rodna ili sušna godina. Silaže i zalihe od prošle godine dobro dođu nakon ovako sušnog perioda.

Pročitajte još...   Pomoć za poljoprivrednike iz Modriče, stigla u pravo vrijeme

Da bi ušao u ovaj posao svaki farmer mora računati na vremenske neprilike i obezbijediti rezerve hrane za stoku.

Redovna isplata poticaja u Brčko Distriktu predstavlja dobar stimulans za poljoprivrednike na ovom području. Ibrahim uz pomoć četvoro djece i supruge hrabro ide naprijed, jer im ovaj posao već deceniju predstavlja osnov njihove egzistencije.

Prema statističkim podacima u 2017. godini je dosada za Tursku izvezeno oko 8.000 tona mesa. Obzirom da je Vijeće EU dalo saglasnost da se meso iz BiH može transportovati kopnenim putem, svi uključeni u ovaj biznis očekuju dobre rezultate i još bolju financijsku potporu.

Izvor: Agroklub.ba

Shares
Slične objave
Agro reportažeAgro vijesti

Rodilo grožđe u Hercegovini

Agro reportažeAgro vijesti

Sve se može, kad se hoće, pa i kukuruz u Kalinoviku