Jedini proizvođač “šaranske mlađi” u BiH a nema pravo na podsticaj | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Jedini proizvođač “šaranske mlađi” u BiH a nema pravo na podsticaj

U pet jezera koja se prostiru na pet hektara površine Milenko Mirić iz Porebrica kod Brčkog već osam godina uzgaja šaransku mlađ kojom snabdijeva tržište u BiH.

Uzgojem i prodajom konzumne ribe počeo je da se bavi 2007. godine, a posljednjih osam godina njegov posao je isključivo uzgoj šaranske mlađi.

Radio sam mnogo poslova u različitim oblastima, ugostiteljstvu, građevinarstvu, zemljoradnji, ali sve je to bilo na klimavim nogama. Kada sam shvatio da na tržištu imamo manjak ribe počeo sam s proizvodnjom konzumne ribe i prodajom u ribarnicima, a onda sam se zbog idealnih uslova koje imam okrenuo uzgoju šaranske mlađi, kaže Mirić.

Tržište

Godišnje proizvede oko milion komada i kao jedini proizvođač šaranske mlađi u BiH cjelokupnu proizvodnju plasira na domaće tržište ribogojilištima i ribolovačkim društvima.

Nedavno smo sa udruženjem „Smuđ“ poribljavali jezero Modrac sa oko 2,3 tone šaranske mlađi koju smo proizveli. Radimo i s ribolovačkim udruženjima „Hazna“ Gradačac, „Riba“ Bijeljina, udruženjima „Bosna“ iz  Maglaja i Doboja. Imamo i jako dobru saradnju s ribogojilištima u Hercegovini, koja inače uzgajaju pastrmku, a od nas uzimaju mjesečnjake i pripremaju ih za dalju prodaju. Njima godišnje isporučujemo 150 do 200 komada sitne mlađi, kaže Mirić, za SrpskaInfo.

Proširenje proizvodnje

Ističe da se od ovog posla može dobro živjeti, ali da se mora puno raditi i učiti.

Treba tu mnogo vremena i znanja. Ima priručnika i informacija o ovom poslu na internetu, ali naučiš tek kada sam prođeš kroz sve. U početku je bilo grešaka. Nisam znao kako održavati vodu, bilo je gustih nasada zbog kojih je bilo i gubitaka, ali sve se vremenom nauči i savlada, kaže Mirić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji