Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije

​Berba kajsija u Srbiji počela je u prosjeku tri nedjelje ranije nego što je uobičajeno. Kako su istakli na Poljoprivrednom fakultetu u Univerziteta u Novom Sadu, roda je generalno manje nego lane, budući da su prošle godine kajsije prerodile, a u dijelu zasada je i mraz dobrano obrao rod.

Prema prvim procjenama, u dobrim zasadima prinos je 20-25 tona, a kod nekih sorti ide i do 40 tona kajsija po hektaru, prenosi “Dnevnik”.

Pročitajte još...   Berba čelićkih jagoda u punom jeku

Ipak, berbu kajsija je otežao i grad koji je zadesio Srbiju samo sedam dana pred njihovo branje.

“Na samo sedam dana pred berbu kajsije grad je oštetio voćnjake, nevrijeme praćeno gradom bilo je snažno, padao je mješovit grad, bilo je krupnijih i sitnijih ledenica. Sada sagledavamo štetu i odmah su evidentni udarci na plodovima. Živimo od voćarstva, koje gajimo na pet hektara, najviše pretenduje šljiva, potom jabuka, kajsija i nešto kruške” kaže Zoran Stojić, voćar iz sela Banjica.

Pročitajte još...   Cijene hljeba u Bijeljini skuplje za 20%

On dodaje da jaka oluja nije zaobišla nijedan voćnjak i da je šteta pričinjena svuda. Ipak, kako kaže, već dugo godina se bavi poljoprivredom i navikao je na ove teške uslove i vremenske nepogode, prenosi “Telegraf”.

 

 

(telegraf.rs)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko