Srijeda , 1 Aprila 2020
Početak / Agro vijesti / Jabuke povučene sa tržišta BiH

Jabuke povučene sa tržišta BiH

Zbog povećanog nivoa ostatka pesticida, sa tržišta BiH povučena je jabuka „ajdared“, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

ajdared

Proizvođač je „Ogi Voće“ d.o.o. Gradiška, a distributer  “Agrofructus” d.o.o. Gradiška, dok je riječ o berba 2018. godine. Ispitivani parametar za koji je utvrđena nepravilnost je Carbendazim. Utvrđena opasnost je povišeni nivo ostataka pesticida u hrani, što predstavlja rizik po zdravlje ljudi. Inicijalnom procjenom rizika zaključeno je da kratkotrajni unos jabuke s utvrđenim ostacima aktivne materije Carbendazim predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece. Dok za odraslu populaciju rizik po zdravlje nije ozbiljan, jer toksikološka referentna vrijednost za ovu populaciju nije prekoračena.

Iz ove agencije poručuju da je Inspektorat RS zabranio distributeru promet jabuke Ajdared prve, druge i treće klase proizvođača „Ogi Voće“ d.o.o. Gradiška. Te naložio povlačenje isporučene količine jabuke od kupaca.

Prema pismenoj izjavi odgovorne osobe distributera, kupci su obaviješteni da je jabuka neispravna i zahtjevan je povrat odmah po saznanju o rezultatima analize.

Navodi se u saopštenju.

Izvor: SrpskaInfo

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Svinjetina će uskoro koštati kao suvo zlato

Svinjetina će uskoro koštati kao suvo zlato

Crveni alarm zbog afričke kuge svinja oglasio se prošle godine u svijetu i sve upućuje …