Jabuke povučene sa tržišta BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Jabuke povučene sa tržišta BiH

Zbog povećanog nivoa ostatka pesticida, sa tržišta BiH povučena je jabuka „ajdared“, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

ajdared

Proizvođač je „Ogi Voće“ d.o.o. Gradiška, a distributer  “Agrofructus” d.o.o. Gradiška, dok je riječ o berba 2018. godine. Ispitivani parametar za koji je utvrđena nepravilnost je Carbendazim. Utvrđena opasnost je povišeni nivo ostataka pesticida u hrani, što predstavlja rizik po zdravlje ljudi. Inicijalnom procjenom rizika zaključeno je da kratkotrajni unos jabuke s utvrđenim ostacima aktivne materije Carbendazim predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece. Dok za odraslu populaciju rizik po zdravlje nije ozbiljan, jer toksikološka referentna vrijednost za ovu populaciju nije prekoračena.

Iz ove agencije poručuju da je Inspektorat RS zabranio distributeru promet jabuke Ajdared prve, druge i treće klase proizvođača „Ogi Voće“ d.o.o. Gradiška. Te naložio povlačenje isporučene količine jabuke od kupaca.

Prema pismenoj izjavi odgovorne osobe distributera, kupci su obaviješteni da je jabuka neispravna i zahtjevan je povrat odmah po saznanju o rezultatima analize.

Navodi se u saopštenju.

Pročitajte još...   "Poljoagro" izvozi 800.000 sadnica voća u Rusiju

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?