Studentica kod Bihaća podigla plantažu lješnika | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Studentica kod Bihaća podigla plantažu lješnika

Studentica završne godine Poljoprivrednog fakulteta u njemačkom gradu Štutgartu Ena Zolić (23) podigla je plantažu lješnjaka u Gati, kod Bihaća, rodnom selu svojih roditelja.

Za svoj diplomski rad odabrala sam upravo temu koja je vezana za uzgoj ovog orašastog voća, ali gajim i mnogo veće ambicije.

Dodaje da je rođena u Njemačkoj, ali da je za zavičaj njenih roditelja vežu čvrste i trajne niti.

Prije godinu dana podigla sam zasade lješnjaka na površini od oko pet dunuma, na imanju koje su naslijedili moji roditelji i posadila 250 sadnica. Kvalitet zemljišta testirali smo u Njemačkoj i potvrđeno je da se radi o plodnoj zemlji koja je idealna za uzgoj ovakvih kultura uz vrlo mala ulaganja.

Prema njenim riječima, sva teoretska i praktična znanja stečena kroz vlastiti projekat biće joj dragocjena u odbrani diplomskog rada.

Kada sam na fakultetu iznijela ovu ideju, dobila sam punu podršku od mentora i ostalih. Njima se ova tema mnogo svidjela i već sam dobila ponudu da se nakon diplomskog rada upišem na magisterij.

Traženi na tržištu

Međutim, uporedo sa stručnim usavršavanjem planira napraviti biznis s uzgojem lješnjaka i kaže da su plodovi te kulture veoma traženi na tržištu.

Ustanovila sam da se u BiH proizvodi samo oko 10 posto lješnjaka koji se prodaju na domaćem tržištu. To znači da se 90 posto uvozi po dosta visokoj cijeni. Trenutno im je cijena na svjetskom tržištu oko sedam eura.

Ističe da na ovim prostorima postoje svi potrebni preduslovi za uzgoj lješnjaka, kao što je kvalitetno zemljište. Klima i nadmorska visina su također odgovarajući.

Pročitajte još...   Veliki odziv poljoprivrednika u FBiH, već stiglo blizu 17.000 aplikacija

Dodaje da je razgovarala sa nekim proizvođačima koji već imaju pozitivna iskustva u ovoj vrsti proizvodnje te je ustanovila da na svjetskom tržištu proizvođači imaju stalnu potražnju za lješnjacima.

Sadnicama će trebati tri do četiri godine kako bi dale prve plodove. Ako sve bude teklo po planu, zasadiću još pet dunuma.

Dodaje da u svemu ima veliku podršku porodice i da je mnogo putovala i vidjela mnogo lijepih mjesta.

Ipak, nigdje nije tako lijepo kao ovdje, kod kuće. Imamo idealne prirodne uslove za razvoj poljoprivrede. Nedostaju nam bolja organizacija i stručnjaci. Vidjela sam kako se poljoprivreda organizuje u Njemačkoj, a kako ovdje kod nas. Mislim da znam šta treba promijeniti.

Na kraju ističe da je spremna vlastite kapacitete u budućnosti staviti na raspolaganje u cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima.

Pročitajte još...   "Zagađena jaja" - skandal koji potresa EU

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka