Knežević: Moguć izvoz na rusko tržište | Agroportal.ba
Agro vijesti

Knežević: Moguć izvoz na rusko tržište

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za veterinarstvo Dragan Knežević razgovarao je danas sa rukovodstvom kompanije “Mlijekoprodukt” u Kozarskoj Dubici o potencijalnom izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Rusku Federaciju.

Knežević je rekao da su još 2016. godine predstavnici inspekcije Ruske Federacije posjetili “Mlijekoprodukt” i neka druga preduzeća, institucije i ustanove Republike Srpske, ali da nije došlo do pozitivnog odgovora po pitanju izvoza robe i proizvoda.

On je novinarima nakon sastanka rekao da je Vlada Republike Srpske obnovila kontakte sa predstavnicima Ruske Federacije i pokrenula procedure da bi se provjerilo stanje u tim preduzećima, kako bi proizvodi konačno mogli da se izvoze u Rusiju.

Prema njegovim riječima, uslovi Ruske Federacije izuzetno su zahtjevni, čak u mnogim segmentima stroži nego u EU.

Pročitajte još...   Ministar Košarac: Adekvatnim politikama smanjili smo uvoz mesa i grožđa u BiH

On je ocijenio da su domaća preduzeća na dosta dobrom nivou poslovanja i prihvatanja tih principa i procesa. “Ne smatramo da tu ima mnogo ključnih problema”, dodao je Knežević.

Knežević je rekao da je umjereni optimista po pitanju mogućnosti izvoza proizvoda u Rusiju, bar za neka preduzeća.

Naredni korak je da menadžment ovog preduzeća donese konačnu odluku da oni žele širiti tržište u tom smislu. To je interes svih nas, a zadatak i opredjeljenje i ministarstva i Vlade je da stvaramo rezervna tržišta i otvaramo mogućnosti za potencijalne izvoze u slučaju poremećaja na tržištu, koji su se pogotovo sa mlijekom i mliječnim proizvodima već dešavali.

Kaže Knežević.

Pročitajte još...   Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Predstavnik “Mlijekoprodukta” Vlado Sandić rekao je novinarima da je današnjim sastankom ponovo aktuelizovana tema izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

Svakako da je interes “Mlijekoprodukta” da obezbijedi mogućnost izvoza na još jedno značajno tržište. Tržište Ruske Federacije je jedno od najvećih.

Dodao je Sandić.

On je precizirao da “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice izvozi svoje proizvode na tržište EU, a u regionu – u Crnu Goru, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, te da im je cilj otvaranje tržišta Ruske Federacije.

Sandić je naveo da je u prošloj godini izvoz činio 35 odsto ukupne prodaje kompanije “Mlijekoprodukt”.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka