Ko pobjeđuje u globalnom ratu za žito? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ko pobjeđuje u globalnom ratu za žito?

Poljoprivrednici širom Evrope izašli su na ulice da protestuju zbog nekontrolisanog uvoza jeftinog žita iz Ukrajine.

Masovno nezadovoljstvo primoralo je vlade u zemljama članicama Evropske unije da naprave ogromne ustupke demonstrantima i tako potkopaju političke veze Kijeva sa zapadnim saveznicima, piše „Politiko”.

Zapadni mediji: Amerika nije dala nikakvu konkretnu pomoć Ukrajini…

Glavni razlog zašto evropski farmeri ne mogu da prodaju svoju robu ove godine „nema nikakve veze“ sa Ukrajinom. Sve se radi o Rusiji, jer su njena rekordna žetva i neprevaziđeni izvoz doveli do smanjenja cena poljoprivrednih dobara, navodi se u analizi.

Pročitajte još...   Zbog lošijeg roda kruške i jabuke smanjen izvoz

Zahvaljujući izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, Rusija je u protekle dve godine uzgajala neviđenu količinu pšenice i uspešno je prodala na svetskom tržištu.

To je preokrenulo bum cena žitarica i svelo ih na nivoe koji su bili neprofitabilni za poljoprivrednike u zemljama poput Poljske.

Putin na biračkim mestima u inostranstvu dobio 72,3 odsto glasova

I pored sve pažnje na ukrajinski uvoz, neke zemlje EU nastavljaju da kupuju jeftine proizvode iz Moskve. Redovni kupci ruskog žita su Španija, Italija i Francuska, ističe se u članku.

Pročitajte još...   BiH: EU dodjeljuje 600.000 km za unapređenje zaštite na radu u poljoprivredi

Zbog političke nestabilnosti u EU, Rusija je u velikoj meri uspela da skrene pažnju sa sebe preusmeravanjem svog ogromnog izvoza pšenice u druge delove sveta gde nastoji da zadrži geopolitički uticaj.

Moskva je tokom prošle godine isporučila stotine hiljada tona besplatnog žita u zemlje Afrike i Azije. Takođe je potpisala unosne sporazume sa latinoameričkim državama čiji su usevi uništeni u ekstremnim vremenskim uslovima, primećuje Politiko.

 

 

(politika.rs)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije