Kompanija “Bosnaplod” iz Brčkog u 2017. otkupila 4000t voća od domaćih proizvođača | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kompanija “Bosnaplod” iz Brčkog u 2017. otkupila 4000t voća od domaćih proizvođača

Kompanija Bosnaplod sarađuje s više od 2.000 bosanskohercegovačkih dobavljača, a u ovoj godini otkupljeno je cca. 4.000 t domaćeg voća. Osim saradnje sa individualnim poljprivrednicima, Bosnaplod posjeduje i vlastite plantaže od 140 hektara na kojima se uzgajaju višnja, šljiva i jabuka, piše infobrcko.com 

[tie_full_img][/tie_full_img]

U mjestu Koraj, na putu između Tuzle i Brčkog nalazi se plantaža šljiva Nedžada Nuzerovića. Ove godine unos šljive mnogo je manji nego prošle, prvenstveno zbog loših vremenskih uslova, no ipak Nedžad je zadovoljan, jer je cjelokupan urod šljive, više od 100t, otkupio Bosnaplod.

Proizvodnja šljive u mojoj porodici ima dugogodišnju tradiciju i prenosi se s generacije na generaciju. Nama domaćim proizvođačima mnogo znači kada imamo priliku svoje proizvode prodati velikim kompanijama poput Bosnaploda. Iako je unos šljive mnogo manji nego prošle, uspjeli smo održati kontinuitet u proizvodnji i kvaliteti. Zahvaljujući tome kupcima je na raspolaganju vrhunski Kulin džem od šljive, naglasio je Nedžad Nuzerović.

Otkupljen cjelokupni urod 

Poljoprivrednik Rašid Zukić uzgaja čuvenu ”oblačinsku” višnju koja se inače koristi za proizvodnju sokova, kompota i drugih konditorskih proizvoda. Plantaža veličine jednog hektara nalazi se u mjestu Šatorovići, nadomak Brčkog, a ove godine dozrelo je 4500 kg ukusne i sočne višnje. Cjelokupni urod otkupio je Bosnaplod kako bi plodove višnje pretvorio u ukusne domaće voćne Kulin sokove.

S Bosnaplodom sarađujem već više od dvadeset godina i jako sam ponosan što kompanija iz dana u dan raste i vraća ugled nekadašnjeg privrednog giganta našeg kraja. Osim višnje, bavim se i uzgojem trešnje i šljive, koju također otkupljuju.

Koristeći domaće resurse poput osnovnih sirovina, ambalaže te upošljavajući domaću radnu snagu, kompanija Bosnaplod direktno pomaže rast domaće poljoprivrede i razvoj malih porodičnih kompanija, a proizvodi Kulin mogu se ponosno nazvati 100% domaćim proizvodom. Osim toga, dokazani kvalitet Kulin sokova i džemova prepoznala su i strana tržišta, te se uskoro očekuje i njihov plasman u zemlje EU, SAD i Azije.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo