Košarac održao sastanak sa predstavnicima peradara i živinara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac održao sastanak sa predstavnicima peradara i živinara

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Koordinacije udruženja peradara i živinara u BiH, sa kojima je razgovarao o problemima u proizvodnji i prometu pilećeg mesa. Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba.

Ministar Košarac istakao je da je očuvanje i zaštita domaće proizvodnje zvanična politika Savjeta ministara BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pri čemu nijedna poljoprivredna grana nema privilegovan položaj.

Očigledno je da se, osim domaćih proizvođača vina i crvenog mesa, sa velikim problemima i posljedicama pandemije koronavirusa suočavaju i peradari. Potpuno smo opredijeljeni da izađemo u susret našim proizvođačima i tragamo za rješenjima koja će značiti oporavak i nastavak poslovanja u ovom teškom periodu, rekao je ministar Košarac.

Na sastanku je konstatovano da je domaćim proizvođačima omogućeno da meso peradi, proizvode od mesa peradi i jaja za dalju preradu mogu izvoziti u zemlje CEFTA-e i EU. Takođe da će u narednom periodu Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH aktivno raditi na stvaranju uslova za izvoz konzumnih jaja. Istaknuto je takođe da u prethodnom periodu nije došlo do povećanja uvoza mesa peradi u odnosu na radniji period, ali da je on i dalje veći u odnosu na izvoz.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici izmanipulisani, poručuje Košarac

Ministar Košarac zatražio je od Kancelarije za veterinarstvo BiH da, primjenjujući pozitivne zakonske propise, donese određene administritivne mjere, kao i da pojača inspekcijski nadzor, imajući u vidu problem u distribuciji određenih proizvoda od mesa peradi koji se u BiH uvoze u zamrznutom, a u konzumu pojavljuju u svježem stanju.

Pročitajte još...   Šarović ograničio uvoz pilećeg mesa iz Turske zbog zaštite domaće proizvodnje

To je potpuno neprihvatljivo s aspekta zaštite zdravlja naših građana. O ovom problemu informisaćemo i Agenciju za nadzor nad tržištem u BiH, Agenciju za bezbjednost hrane BiH, kao i inspektorate u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, poručio je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku izražena je podrška kampanjama entitetskih privrednih komora ”Naše je bolje” i ”Kupujmo domaće”. Ukazano je i na potrebu izgradnje kafilerije u BiH, a kao jedna od potencijalnih lokacija zbog povoljnog geografskog položaja predložen je grad Doboj.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća