Košarac održao sastanak sa predstavnicima peradara i živinara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac održao sastanak sa predstavnicima peradara i živinara

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Koordinacije udruženja peradara i živinara u BiH, sa kojima je razgovarao o problemima u proizvodnji i prometu pilećeg mesa. Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba.

Ministar Košarac istakao je da je očuvanje i zaštita domaće proizvodnje zvanična politika Savjeta ministara BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pri čemu nijedna poljoprivredna grana nema privilegovan položaj.

Očigledno je da se, osim domaćih proizvođača vina i crvenog mesa, sa velikim problemima i posljedicama pandemije koronavirusa suočavaju i peradari. Potpuno smo opredijeljeni da izađemo u susret našim proizvođačima i tragamo za rješenjima koja će značiti oporavak i nastavak poslovanja u ovom teškom periodu, rekao je ministar Košarac.

Na sastanku je konstatovano da je domaćim proizvođačima omogućeno da meso peradi, proizvode od mesa peradi i jaja za dalju preradu mogu izvoziti u zemlje CEFTA-e i EU. Takođe da će u narednom periodu Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH aktivno raditi na stvaranju uslova za izvoz konzumnih jaja. Istaknuto je takođe da u prethodnom periodu nije došlo do povećanja uvoza mesa peradi u odnosu na radniji period, ali da je on i dalje veći u odnosu na izvoz.

Pročitajte još...   Poljoprivredna proizvodnja zauzima značajno mjesto

Ministar Košarac zatražio je od Kancelarije za veterinarstvo BiH da, primjenjujući pozitivne zakonske propise, donese određene administritivne mjere, kao i da pojača inspekcijski nadzor, imajući u vidu problem u distribuciji određenih proizvoda od mesa peradi koji se u BiH uvoze u zamrznutom, a u konzumu pojavljuju u svježem stanju.

Pročitajte još...   Uvoz svinjetine obara cijene domaćih proizvođača

To je potpuno neprihvatljivo s aspekta zaštite zdravlja naših građana. O ovom problemu informisaćemo i Agenciju za nadzor nad tržištem u BiH, Agenciju za bezbjednost hrane BiH, kao i inspektorate u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, poručio je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku izražena je podrška kampanjama entitetskih privrednih komora ”Naše je bolje” i ”Kupujmo domaće”. Ukazano je i na potrebu izgradnje kafilerije u BiH, a kao jedna od potencijalnih lokacija zbog povoljnog geografskog položaja predložen je grad Doboj.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''