Košarac: Predložiću zabranu uvoza grožđa na 90 dana | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac: Predložiću zabranu uvoza grožđa na 90 dana

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Mostaru da će predložiti Vijeću ministara zabranu uvoza grožđa na 90 dana kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Neke naše procjene govore da danas ima više od 20 miliona litara vina u BiH i da ćemo imati značajne viškove s obzirom da proizvođači očekuju da će biti veoma rodna godina, a s druge strane zbog umanjenog unutrašnjeg konzuma i vanjskotrgovinskog prometa te zalihe će samo rasti.

rekao je Košarac nakon sastanka sa proizvođačima vina i obilaska vinarije “Hepok”.

Navodeći da je na inicijativu Vanjskotrgovinske komore i grupacije vinara, održano više sastanaka s ciljem analize stanja na tržištu, Košarac je rekao da je opredjeljenje Vijeća ministara i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaštita domaće proizvodnje.

Naravno, moramo da sagledamo i primjene svih međunarodnih ugovora koje BiH ima. Mislim da postoji dovoljno argumenata kako bismo donijeli takve odluke koje će zaštiti domaću proizvodnju.

On je naglasio da će se na taj način pomoći domaćim prizvođačima i omogućiti im da kumuliraju svoju proizvodnju, te da nakon pandemije Covid-19 razvijaju svoje kompanije i tržište.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 31.12.2019

Košarac je pohvalio inspektorate Republike Srpske i Federacije BiH koji su po preporukama Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Agencije za nadzor nad tržištem i Agencije za bezbjednost hrane, već napravile adekvatne inspekcijske nalaze.

On očekuje da pojačaju inspekcijski nadzor i apeluje da se radi adekvatan inspekcijski nalaz na graničnim prelazima, jer se očekuje uvoz grožđa za proizvodnju vina.

Znam da će neki iz međunarodnih krugova negirati to naše pravo, ali naša obaveza je da zaštitimo 81 kompaniju koja se bavi proizvodnom vina. Mi nećemo zabraniti uvoz gotovih proizvoda vina.

On je napomeno da je u BiH pod vinovom lozom 3.800 hektara, od toga 3.200 u Federaciji BiH i 600 hektara u Republici Srpskoj, te da im se mora omogućiti da prerade grožđe i svoje viškove smjeste i čekaju bolja vremena za plasman.

Pročitajte još...   Brčko: Ćilimi od vune alpake iz BiH idu u cijelu EU

Direktor “Hepoka” Nedim Marić izjavio je da su vinari od ministra zatražili da se pod kontrolu stavi uvoz grožđa kako bi se zaštitila domaća proizvodnja u BiH.

Nas će u narednim danima preplaviti grožđe, a za nekoliko mjeseci i vino iz okruženja, a sve vinarije u Hercegovine već imaju ogromne viškove vina.

rekao je Marić.

On je upozorio da je ova grana jako pogođena posljedicama pandemije jer je, kako je rekao, vino direktno naslonjeno na turizam i ugostiteljstvo, a te grane posljednjih nekoliko mjeseci uopšte ne funkcionišu.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počinje sezona branja malina; Јoš se ne zna otkupna cijena, a nema ni radne snage

Agro vijesti

Objavljen Poziv za iskazivanje interesa za kupovinu traktora iz Bjelorusije