“Koza Nostra” sasvim obično ime za kozije proizvode | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

“Koza Nostra” sasvim obično ime za kozije proizvode

Najšira publika ga zna kao kadeta Džakovića iz “Vojne akademije”, ali Branko Janković, pored toga što je glumac, u rodnom selu Gunjaci ima farmu sa 150 koza rase alpina, od čijeg mleka proizvodi sir, kajmak i surutku, i to za tržište na četiri kontinenta, piše srpskainfo.com

Foto: Uroš Arsić

Bukvalno između dvije pozorišne predstave ili snimanja, Janković iz Beograda juri do Gunjaka da roditeljima pomogne u brizi o kozama, ali i da organizuje preradu mlijeka od kojeg prave ne samo sir i kajmak, već i surutku u prahu pod brendom neobičnog imena “koza nostra”, koju prodaju na četiri kontinenta.

Živio je u ovom periodu godine na farmi na kojoj imamo 150 koza, jer se one jare, na svijet dolaze mladi jarići. Već stotinu se ojarilo u mom prisustvu. Ovaj posao me, zapravo, najljepše odmara i ispunjava između napornih proba. Želio sam da pomognem roditeljima, kako bi od napornog i poštenog seljačkog rada počeli i da zarađuju. Tako mi nije teško da budem ovdje ni kada su poljski radovi, od oranja do košenja i baliranja sjena, dok sam marketing preuzeo na sebe. Pošto je roba sve traženija, povećali smo broj koza i izvjesno je da ćemo farmu još povećavati, priča Branko.

Iako je upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani neuporedivo manja u odnosu na kravlje mlijeko i sir, proizvodi iz domaćinstva Jankovića, koji su već prepoznati kao zdrava hrana, veoma su traženi na domaćem tržištu.

Pročitajte još...   Podrška organizaciji Sajma poljoprivrede u Bijeljini

Uz to, liofilizovanu kozju surutku u prahu Branko izvozi u nekoliko evropskih zemalja, Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate, a kontingent “koza nostre” uskoro će i put Kanade.

Iako izgleda da je posao dosta lakši od zemljoradnje, pogotovo jer su Brankove alpine jedne od najmliječnijih rasa i nisu zahtevne za gajenje, on objašnjava da ni početak biznisa u kozarstvu nije lak.

Prije svega, ne treba dozvoliti da se sirovina proda za malo novca. Sa gotovim proizvodom i dobrim brendom može mnogo više da se zaradi. Sela u valjevskom kraju su opustjela, a gazdinstva su jeftina, tako da svako sa voljom i idejom može sebe da pronađe, da radi i zaradi, poručuje Janković.

Branko Janković najpoznatiji je po ulozi Džakovića u seriji “Vojna akademija”, ali je igrao i u velikom broju drugih filmova i serija po čemu je prepoznatljiv među domaćim gledaocima. Tako je glumio Cvetka u seriji “Selo gori, a baba se češlja”, Fufea u “Lud, zbunjen, normalan”, Pantu u “Sinđelićima”, Miodraga u “Mesu”… Zanimljivo je da je njegovo gajenje koza poslužilo scenaristima da jednu kozu uvedu i u “Vojnu akademiju”, gdje je njegov lik Džaković gaji u Beogradu, pošto mu ju je ostavio otac.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši