"Koza Nostra" sasvim obično ime za kozije proizvode | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

“Koza Nostra” sasvim obično ime za kozije proizvode

Najšira publika ga zna kao kadeta Džakovića iz “Vojne akademije”, ali Branko Janković, pored toga što je glumac, u rodnom selu Gunjaci ima farmu sa 150 koza rase alpina, od čijeg mleka proizvodi sir, kajmak i surutku, i to za tržište na četiri kontinenta, piše srpskainfo.com

Foto: Uroš Arsić

Bukvalno između dvije pozorišne predstave ili snimanja, Janković iz Beograda juri do Gunjaka da roditeljima pomogne u brizi o kozama, ali i da organizuje preradu mlijeka od kojeg prave ne samo sir i kajmak, već i surutku u prahu pod brendom neobičnog imena “koza nostra”, koju prodaju na četiri kontinenta.

Živio je u ovom periodu godine na farmi na kojoj imamo 150 koza, jer se one jare, na svijet dolaze mladi jarići. Već stotinu se ojarilo u mom prisustvu. Ovaj posao me, zapravo, najljepše odmara i ispunjava između napornih proba. Želio sam da pomognem roditeljima, kako bi od napornog i poštenog seljačkog rada počeli i da zarađuju. Tako mi nije teško da budem ovdje ni kada su poljski radovi, od oranja do košenja i baliranja sjena, dok sam marketing preuzeo na sebe. Pošto je roba sve traženija, povećali smo broj koza i izvjesno je da ćemo farmu još povećavati, priča Branko.

Iako je upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani neuporedivo manja u odnosu na kravlje mlijeko i sir, proizvodi iz domaćinstva Jankovića, koji su već prepoznati kao zdrava hrana, veoma su traženi na domaćem tržištu.

Pročitajte još...   Kazne za poljoprivrednike koji spaljuju njive posle žetve

Uz to, liofilizovanu kozju surutku u prahu Branko izvozi u nekoliko evropskih zemalja, Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate, a kontingent “koza nostre” uskoro će i put Kanade.

Iako izgleda da je posao dosta lakši od zemljoradnje, pogotovo jer su Brankove alpine jedne od najmliječnijih rasa i nisu zahtevne za gajenje, on objašnjava da ni početak biznisa u kozarstvu nije lak.

Prije svega, ne treba dozvoliti da se sirovina proda za malo novca. Sa gotovim proizvodom i dobrim brendom može mnogo više da se zaradi. Sela u valjevskom kraju su opustjela, a gazdinstva su jeftina, tako da svako sa voljom i idejom može sebe da pronađe, da radi i zaradi, poručuje Janković.

Branko Janković najpoznatiji je po ulozi Džakovića u seriji “Vojna akademija”, ali je igrao i u velikom broju drugih filmova i serija po čemu je prepoznatljiv među domaćim gledaocima. Tako je glumio Cvetka u seriji “Selo gori, a baba se češlja”, Fufea u “Lud, zbunjen, normalan”, Pantu u “Sinđelićima”, Miodraga u “Mesu”… Zanimljivo je da je njegovo gajenje koza poslužilo scenaristima da jednu kozu uvedu i u “Vojnu akademiju”, gdje je njegov lik Džaković gaji u Beogradu, pošto mu ju je ostavio otac.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku

Komentariši