Kumovi iz Bijeljine pokrenuli biznis: Domaći sok od ruže uskoro i u kafićima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kumovi iz Bijeljine pokrenuli biznis: Domaći sok od ruže uskoro i u kafićima

Kumovi iz Bijeljine, Vladimir Milićević i Darko Tešić, počeli su sa proizvodnjom potpuno prirodnog soka od ruže, koji će uskoro biti dostupan i u kafićima.

Vladimir Milićević nam je rekao da je ideja bila da svima koji vole sok od ruže omoguće da piju u svom omiljenom lokalu.

Razlog je vrlo jednostavan. Sok od ruže je idealan kao osvježenje u vrelim ljetnim danima, ima odličnu aromu i ukus koji razgaljuje i dušu i tijelo. Svako ko je nekada u svom životu probao sok od ruže, kaže da je to najbolji osvježavajući sok i mi smo željeli da im to i omogućimo.

Rekao je Vladimir Milićević, dodajući da je u posao ušao sa kumom, Darkom Tešićem.

Oni su registrovali poljoprivredno gazdinstvo i uz pomoć porodice, te prijatelja tehnologa i poljoprivrednog inženjera, nabavili kraljicu svih ruža, kako zovu sortu “ROSA DAMASCENA”.

Prije dvije godine smo nabavili ovu sortu ruža, zasadili na porodičnom gazdinstvu u Velikoj Obarskoj. Nismo ništa znali o uzgoju ruža, ali smo imali veliku pomoć našeg prijatelja Nebojše Aleksića, mladog inženjera poljoprivrede, uz čiji nadzor i savjete smo primjenjivali sve agrotehničke mjere.

Ističe da njihove ruže ne tretiraju konvencionalnim preparatima, već isključivo organskim.

Ruža je inače veoma otporna biljka, ali potrebno je zaštiti od lisnih vaši i različitih štetočina koje mogu da joj naškode. Ukoliko uočimo da se u većoj mjeri pojave određeni insekti koji štete ružama, onda ih i fizički uklanjamo. Uglavnom, ima dosta posla na održavanju biljaka, dok ne dođe onaj najljepši, čarobni trenutak, kada one počnu da cvjetaju. Taj osjećaj se ne može opisati riječima, a ko god je došao na imanje u periodu kada su u cvatu, oduševio se mirisom koji one imaju, a posebno u jutarnjim časovima.

Kako kaže, receptura soka je ista kao što su to radile i naše bake i mame i to im je bio cilj. Koristie samo latice ruže, a sve ostalo se baca.

One moraju malo da odstoje, kako bi pustile svoju aromu i miris, te se nakon toga pune u flašice i skladište, spremne za degustaciju. Ne ubacujemo nikakve konzervanse, sok je potpuno prirodan, a posebno ga vole djeca. Oni su prosto oduševljeni, a slično reaguju i svi ostali koji su do sada imali priliku da ga probaju.

Objašnjava Vladimir.

Pročitajte još...   Transparentan i pravičan Pravilnik o podsticajima

Plan im je ove godine da plasiraju sok na tržište u Bijeljini i eventualno okolnim opštinama i gradovima.

Imamo dosta planova, a realizacija tih planova u velikoj mjeri će zavisiti kako će tržište reagovati. Za kraj moram da pohvalim zaposlene u ministarstvu poljoprivrede, resoru za prehrambenu industriju, koji su mi pomogli da u najkraćem mogućem roku dobijemo potrebnu dokumentaciju, jer je to i najbitnije. Mnogi misle da je uloga minstarstva da finansijski pomažu, a u stvari osnovno je da od stručnih ljudi dobijete pomoć i savjet kako da prevaziđete određeni problem, što su oni i učinili, kada je naše gazdinstvo u pitanju.

Zaključio je na kraju razgovora Vladimir Milićević.

Pročitajte još...   Šarović ograničio uvoz pilećeg mesa iz Turske zbog zaštite domaće proizvodnje

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

Agro vijesti

Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije