Poljoprivrednici razočarani: Semberski kupus ne vrijedi iznositi sa njive | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici razočarani: Semberski kupus ne vrijedi iznositi sa njive

U Semberiji je ovih dana na brojnim parcelama zaoran kupus spreman za tržište. Poljoprivrednici su ogorčeni, jer, kako kažu, pandemija koronavirusa dovela je do slabe potražnje, pa kupus ne vrijedi ni iznositi sa njive. Cijena ambalaže je trenutno viša od cijene kupusa.

Poljoprivrednik Mirsad Crnogorac iz Janje bio je prinuđen da kupus preore cijelu parcelu zasađenu kupusom. Kvalitet je bio vrhunski, kao i prinos. Ali problem je, jer je ambalaža trenutno skuplja od kupusa.

Morao sam potanjirati zato što je u bescijenje. Dvije marke je karton, ambalaža sama je marka bila i zato smo morali, nije se isplatilo. Što kutija, ulaz gorivo, ostane 20 do 30 maraka.

Stručnjaci kažu da je ove godine priroda odradila svoje i da je vrijeme poslužilo poljoprivredne proizvođače, ali da im sve ostalo ne ide na ruku.

Nije mali broj proizvoda bačen na smetljište. Svaki dan se susrećem sa nezadovoljstvom proizvođača, nemaju gdje da plasiraju svojeproizvode. Veliki je uvoz proizvoda, mada pored nezadovoljstva, smanjena je i potražnja naših proizvoda, zbog uticaja pandemije nema dovoljno naroda, stranaca.

Ističe agronom Gorana Kojić.

Pročitajte još...   Ratarima kraće brazde jer su firme zauzele oranice

Da apsurd bude još veći, nakon što su poljoprivrednici preorali parcele, cijena kupusa je skočila, jer ga, zbog međusezone, sada nema dovoljno na tržištu. Na pojedinim parcelama gubitak je i po nekoliko hiljada maraka.

Pročitajte još...   Za radove u polju dnevnica do 50 maraka

Slična je situacija i u drugim semberskim selima. U Crnjelovu kažu da je ovo samo jedna u nizu posljedica koje je na tržištu izazvao korona virus.

Nema velikih skupova, svadbeni saloni ne rade, restorani rade smanjenim kapacitetom. Potrošnja svježeg kupusa, pogotovo u ovom ranom periodu koja je fokusirana na tu vrstu prodaje, daleko u težem stanju. Prije će sad uvesti robu da nemaju kontakt sa direktnim kupcima, nego da hodaju po pijaci, da kupuju robu, mislim da je to jedan od ključnih problema.

Objasnio je Mićo Živić, direktor Poljoprivredne zadruge “Povrtlarstvo”.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Inflacija povećala troškove zimnice: Za pripremu 20 tegli ajvara treba 180 KM

Agro vijesti

Tanka zarada od malina

Worth reading...
Manjak domaćeg voća na tržištu