Kumulonimbusi i kunići opsesija Tihomira Dejanovića | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Kumulonimbusi i kunići opsesija Tihomira Dejanovića

Veoma zanimljiv ali i unosan hobi ima Tihomir Dejanović, direktor „Protivgradne preventive Republike Srpske“ koja od grada štiti područje veće od milion hektara od Une do Drine i Trebinja na jugu.

Riječ je o uzgoju kunića, kojim se bavi već dvije decenije. Prvih godina Dejanović je uzgajao „belgijskog orijaša“, potom i velikog srebrnog kunića, a u posljednje vrijeme preorijentisao se na francuski hibrid „hajkom“. Na samo osam kvadratnih metara površine u Gradišci Tihomir drži četiri mužjaka, koji nisu u srodstvu i šest ženki, koje su u fantastičnoj kondiciji.

Hajkom kunići su  hibridi za proizvodnju mesa. Veoma su kvalitetni i imaju odlične parametre, od težine, prirasta, broja koćenja godišnje, veličine legla… Ženke se godišnje kote po šest puta, tako da za jednu godinu kroz ovu  malu farmu prođe 360 kunića. Ove zime sam kupcima sa svih strana prodao više od stotinu kunića i muških i ženskih, kaže Dejanović.

Kuniće drži u kavezima u vanjskim uslovima

Tihomirovi kunići žive u boksovima sa mrežastom žicom i praktično su u vanjskim uslovima. Kaže da je prednost takvog držanja zato što nisu izloženi štetnom dejstvu amonijaka, ali jesu niskim i visokim temperaturama. Tihomir je meteorolog i napominje da je ova zima bila ekstremno topla i odgovarala je njegovim kunićima.

Kada su niske temperature ne praktikuje se parenje kunića, to ove zime nije bio slučaj. Veoma je važna i higijena, ja sve kaveze detaljno čistim jedanput ili dva puta sedmično. Kuniće hranim koncentrovanom hranom sa 16 posto sirovih proteina, te biljnim otpacima iz dvorišta i kuće. Njihovo đubrivo je odlično i njime prihranjujem pedeset čokota vinove loze i 15 voćki, kaže Dejanović.

Stalno usavršavanje presudno za uspjeh u kunićarstvu

Tihomir Dejanović kaže da je u potpunosti usavršio kunićarstvo i da je u kontaktu sa proizvođačima iz Francuske. Njegove ženke u prosjeku okote i othrane po deset mladunčadi. Smrtnost je sveo na nulu, dobrom hranom i vrhunskom higijenom.

Kada ne brinem o kumulonimbusima mislim o mojim kunićima. Oni su mi hobi, ali unosni hobi. Njihovo meso je vrhunskog kvaliteta, a boravak u kunićarniku me rastereti svakodnevnog stresa. U prednosti sam jer i na poslu i kod kuće radim ono što volim.

Riječi su kojima je zaključio  razgovor Tihomir Dejanović, magistar po obrazovanju, a direktor „Protivgradne preventive RS“ po profesionalnom opredjeljenju. U posljednje vrijeme krenuo je i u proizvodnju kvalitetnih domaćih sorti voća i priznaje da  mu i voćarstvo postaje  još jedna velika ljubav.

Pročitajte još...   Proizvodnja paradajza u plasteniku
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske