Proizvođačima voćnih sadnica iz Srpske otvoren put na tržište Ruske Federacije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvođačima voćnih sadnica iz Srpske otvoren put na tržište Ruske Federacije

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor odobrila je rasadniku Poljoagro iz Šamca izvoz sadnog materijala jabučastog i koštičavog voća. Za desetak dana na rusko tržište kreće prvi kontingent od 1.200 000 sadnica jabuke i breskve.

Izvoz voćnih sadnica u Rusku Federaciju značajno će doprinijeti razvoju rasadničke proizvodnje u Srpskoj. Od ukupno registrovana 22 proizvođača sadnog materijala, Poljoagro iz Šamca, najveći rasadnik u Srpskoj, posjetili su prošle godine u decembru ruski veterinarski i fitosanitarni inspektori, izvršili kontrolu proizvodnje i odobrili izvoz.

Za nas kao firmu znači puno. Sa Evropom nešto koči, tako da nam je ovo tržište dobro došlo i to će biti u perspektivi za sve dobro – rekao je Veroljub Krstić direktor Poljoagro.

Poljoagro’ godišnje proizvodi više od milion sadnica različitih voćnih vrsta koje su plasirali na domaće tržište, manju količinu u EU, a izlazak na tržište Ruske Federacije pruža mogućnosti širenja proizvodnje.

Rusko tržište je jedno od najvećih tržišta i njihova inspekcija kontrola je najrigoroznija kada je u pitanju zdravlje bilja. Mislim da će ovo da doprinese u značajnoj mjeri rasadničkoj proizvodnji u Srpskoj, kao i cjelokupnoj poljoprivredi Republike Srpske – naveo je Saša Lalić iz Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Dozvola za izvoz 1.200 000 voćnih sadnica iz Srpske i dva miliona sadnica povrća firme Adrija hishtil iz Čapljine u Federaciji BiH, dobar je signal za ovu proizvodnju. Rusi su zainteresovani i za sadnice vinove loze, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

I to žilavke, blatine, autohtone sorte BiH i na tome će nadležna agencija za zaštitu bilja itekako raditi i imati otvorene kontakte sa ruskim inspektoratom , jer smatram da za to imamo kapacitete u BiH – istakao je Košarac.

On je pozvao sve proizvođače sadnog materijala i presadnica u BiH da se posredstvom Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz proizvoda na tržište Ruske Federacije. Otvoreno je i pitanje, kaže Košarac, o izvozu mlijeka i mesa što bi značajno unaprijedilo trgovinske odnose sa Ruskom Federacijom.

Pročitajte još...   Krupa na Uni: Proizvođači mlijeka zadovoljni premijama

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu