Utorak , 7 Aprila 2020
Početak / Agro vijesti / Ljubinje ostaje bez duvana

Ljubinje ostaje bez duvanaU Ljubinju je svake sezone sve manje površina zasađenih duvanom, a ove godine bolest je prepolovila i ono malo zasađenog duvana, piše srpskainfo.

Duvan je kultura koja je izdržavala sušu, pa su ga zato najviše u Ljubinju i sadili. Ako se nastavi ovakvo stanje sadnja duvana će se još smanjivati, napadaju ga bolesti, a otkupa nema,  objašnjava Dragoljub Sorajić, viši sturčni saradnik za poljoprivredu u ljubinjskoj opštini.

Zbog bolesti dio prinosa duvana je potpuno neiskoristiv, a poljoprivrednici preoravaju zemlju kako bi posijali druge kulture.

Ljubinjci su posadili svega 40 hektara duvana ili upola manje nego lani, dok se samo prije nekoliko godina sadilo 160 hektara duvana.

Poljoprivrednici u Ljubinju, gdje se duvan sadi preko jednog vijeka, posljednjih godina kao zamjensku kulturu su sadili luk, od koga, takođe, odustaju, jer je otkupna cijena niska, a posao obiman.

Bolje nisu prošli ni smiljari, pošto otkupa nema. Da ne bi zemlja mirovala okreću se žitaricama, a u višim dijelovima opštine inteziviran je i uzgoj stoke.

Ljudi, pogotovo u brdskom dijelu sve više uzgajaju stoku. Imaju i neke podsticaje i okrenuli su se stočarstvu, navodi Sorajić.

On dodaje da će gradnja planiranog vještačkog jezera iz koga bi se ljubinjsko polje navodnjavalo poljoprivrednicima dati šansu da uzgajaju povrtlarske biljke, voćke, a, vjerovatno, i vinovu lozu.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Mladi Hercegovac uzgaja 200 ovaca, pet krava, vinograd i živi od svoga rada

Posljednjih dvadesetak godina u čitlučkoj opštini, kao i u većem dijelu Hercegovine, vidno je smanjen …

Komentariši