Malinari FBiH u problemu zbog niske cijene otkupa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Malinari FBiH u problemu zbog niske cijene otkupa

Malinari u Federaciji BiH i ove godine strahuju da će biti na gubitku. Cijena otkupa još nije formirana, ali malinari su dobili informaciju da bi ona mogla biti dosta niža od prošlogodišnje, piše klix.ba

Foto: Almir Džanović

Iz Udruženja malinara Tuzlanskog kantona kazali su nam kako su dobili informaciju da će akontativna cijena biti od 0,80 KM, što znači da je konačna oko 1,50 KM. Istu informaciju imaju i u Srednjobosanskom kantonu.

Ono što zabrinjava jeste da je dosta hladnjača odustalo od otkupa, tako da mi u Tuzlanskom kantonu imamo problem sa skladištenjem i kompletnim otkupom, jer nemamo otkupljivača, rekao je Almir Dedić, predsjednik Udruženja malinara TK.

Trenutno tragaju za alternativom i osnovali su zadrugu, ali još nemaju potrebnu infrastrukturu.

Proizvođači to ne mogu finansirati, tako da imamo jedan vakuum. Dosta ljudi odustaje i do sada je uništeno blizu 50 dunuma prvoklasnih zasada malina, rekao je Dedić.

Istakao je kako je u 70 posto slučajeva riječ o socijalno ugroženim porodicama.

Pročitajte još...   Svaki stanovnik BiH lani je pojeo 99 KM voća i povrća iz uvoza

U Srednjobosanskom kantonu je situacija povoljnija, jer uzgajivači imaju plasman za svoje maline. Otkupljivači su čak i primali nove kooperante. Ali, cijena koju su načuli je mnogo niža.

Prošle godine je bila 2,05 KM i nismo imali poticaje od kantona. Sada se govori o cijeni od 1,50 KM, rekao nam je jedan od uzgajivača iz SBK.

Prošlogodišnju sezonu obilježilo je niz protesta, a malinari iz Zeničko-dobojskog kantona su čak prosuli maline po cesti. Nakon završene sezone svi su poručili kako bilo koja otkupna cijena niža od tri KM nije prihvatljiva.

Pročitajte još...   Proizvođačima malina malo 2,5 KM po kilogramu

Na Prvom kongresu jagodičastog voća u FBiH, koji je održan u februaru ove godine, istaknuto je kako su maline vodeća kultura kada je riječ o izvozu voća i povrća u BiH te da se svi trebaju uključiti u rješavanje problema u tom sektoru koji ima svijetlu budućnost.

Nažalost, malinari još čekaju na bolje dane.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju

Komentariši