Malinari nezadovoljni najavljenom premijom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Malinari nezadovoljni najavljenom premijom

Maline
Malinari iz Bratunca, Srebrenice i Milića nisu zadovoljni najavljenom visinom premije za prošlogodišnji rod maline od 0,10 KM za kilogram, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” iz ove tri opštine Ivan Stojanović.

Stojanović je naveo da imaju informaciju da resorno Ministarstvo treba da isplati premiju za malinu za 2020. godinu po 0,10 KM za kilogram sa čim nisu zadovoljni jer nije uzeta u obzir činjenica da je prošlogodišnji rod bio za 30 do 50 posto slabiji nego prethodnih godina.

Pročitajte još...   Omogućen nastavak izvoza mesa u Tursku

On je dodao da u Ministarstvu poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Republike Srpske smatraju da je prošle godine bila dobra cijena, ali da prilikom utvrđivanja visine premije treba uzeti u obzir podbačaj roda.

Stojanović je ukazao da su opštine u drugim dijelovima Republike Srpske, kao i neki kantoni u Federaciji BiH, stimulisali proizvođače maline do 0,30 KM po kilogramu maline.

U regiji Birač, gdje je najveća proizvodnja maline, opštine ne daju podsticaje malinarima što dovodi do nerentabilnosti proizvodnje i smanjivanja broja i obima zasada maline, te do smanjenja proizvodnje ovog voća.

rekao je Stojanović.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji