Ukrinski sirevi uskoro dostupni u cijeloj BiH |
Agro reportažeAgro vijesti

Ukrinski sirevi uskoro dostupni u cijeloj BiH

ukrinski sirevi

Tradicionalni ukrinski sirevi “Sirane Milanković” uskoro će postati dostupni širom Bosne i Hercegovine.

Počeli smo proizvoditi sir da bi zaštitili našu lokalnu tradiciju.Odrastao sam ovdje u selu Palačkovci pored rijeke Ukrine jedući sireve i kajmak koji je moja baka pravila na porodičnoj farmi. Ovdje imamo prekrasnu prirodu, a fokus je uvijek bio na zdravoj hrani. Tako smo 2015. konačno registrovali našu siranu, a prve ukrinse sireve pod našom etiketom prodali smo 25. december 2016. Toga se dobro sjećam.

kaže Dalibor Milanković, vlasnik Sirane Milanković iz Prnjavora.

Dio zajednice

Sirana Milanković trenutno radi sa 29 lokalnih farmera od kojih godišnje kupuje između 160.000 i 180.000 litara kravljeg mlijeka. Sirana ima četiri stalno zaposlena radnika, uključujući Dalibora.

Moji uposlenici su moje komšije, a svi poljoprivrednici s kojima radimo žive blizu rijeke. Znamo svakog od njih.

Sa podugovaračem, vozačem kamiona, koji skuplja mlijeko, Sirana Milanković radi svaki dan.

Nikada ne stajemo, ali vikendom radimo u smjenama. Kad ima previše posla, u pomoć dolaze i moja supruga, majka i sestra.

ukrinski sirevi

Njihovi proizvodni kapaciteti, donedavno, bili su dostatni za proizvodnju nekih 20 tona tradicionalnog mekanog i polutvrdog kravljeg sira sazrijelog u sirutci i 6 tona mladog i zrelog kajmaka godišnje.

Do osnivanja naše tvornice autohtoni sirevi sa rijeke Ukrine nisu bili dostupni na tržištu. Sada se mogu kupiti u 30-ak trgovina i supermarketa, a potražnja raste.

Razvoj poslovanja

Dalibor je od samog početka imao velike planove. Već 2015. godine izgradio je proizvodni objekat dovoljno velik za opremu dvostrukog kapaciteta, u odnosu na ono što su u početku instalirali. Kako se potražnja za njihovim proizvodima povećavala od 2016. do 2019., proizvodnju je također trebalo povećati. Tražeći podršku, sredinom 2019. podnijeli su zahtjev za dodjelu granta pri Sweden/USAID FARMA II projektu.

Bespovratna sredstva koja smo dobili omogućila su nam nabavku dodatne opreme koja će nam omogućiti da udvostručimo godišnju proizvodnju. Kupili smo i dodatnih pet laktofriza koji će nam omogućiti da povećamo broj farmera sa kojima radimo.

Dalibor planira postupno razvijati posao.

Instalirali smo svu opremu i počeli je koristiti. Međutim, bit će nam potrebno najmanje godinu dana da počnemo u potpunosti koristiti nove proizvodne kapacitete.

Prema njegovim riječima, u rad sirane uključiće još 31 farmera koji će im isporučivati mlijeko, zaposliće tri nova radnika u tvornici i uvešće nekoliko novih proizvoda, uključujući sir sa paprikom, dimljeni sir i sirutku pakovanu u boce. Dalibor naglašava da ne žele ugroziti kvalitet proizvodeći više nego što realno mogu.

Naši planovi za budućnost uključuju i proizvodnju visokokvalitetnog putera i namaza od sira. Korak po korak učinit ćemo sve što možemo kako bi mliječni proizvodi sa Ukrine postali dostupni diljem BiH, a time ćemo ih također i zaštitili od zaborava.

 

saopćili su iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM