Mićić: Grad će olakšati procedure za građevinske dozvole stočarima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mićić: Grad će olakšati procedure za građevinske dozvole stočarima

Prilikom obilaska farme Bobana Petrića u Donjem Magnojeviću gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić upoznao se sa problemima i potrebama stočara u Semberiji i tom prilikom razgovarao je sa uzgajivačima tovnih svinja, odnosno načinu na koji Gradska uprava i Agrarni fond mogu da pomognu proizvođačima.

Magnojević je selo čiji mještani proizvede najveći broj tovnih svinja u Republici Srpskoj, odnosno 30 odsto proizvodnje u RS. To je ipak samo trećina potreba za domaće tržište. Na farmi Bobana Petrića godišnje se uzgoji između 1500 – 1700 tovnih svinja. Trenutno je na farmi 600 tovljenika, težine od 30 do 120 kilograma.

Prošla godina je bila loša za svinjogojstvo, u ovoj godini stanje je nešto bolje. Uz pomoć podsticaja Ministarstva i Grada proizvodnja nam je za sad održiva. Budžet za svinjogojstvo je povećan na 71 milion konvertibilnih maraka. To je značajno bolje, ali ipak još uvijek nedovoljno za rentabilnu proizvodnju. Problem je što državni podsticaji nisu na nivou evropskih ili bar komšijskih. Tako da uvozni proizvod bude jefiniji od domaćeg iako je cijena proizvodnje gotovo ista. Dodatni problem je slobodno, odnosno nekontrolisano tržište bez carina.

Izjavio je Petrić.

Pročitajte još...   Obavještenje za nove poljoprivrednike u FBiH

On je dodao da je plasman robe takođe problematičan zbog kontinuiteta u snabdijevanju.

Pojedinačno ne proizvodimo dovoljne količine tovnih svinja za domaće tržište. Veliki prerađivači traže stalnost u isporuci. Rješenje je udruživanje u klaster. Po tom pitanju smo preduzeli neke mjere ali još uvijek smo daleko od zajedničkog nastupa na tržištu. Sa mesnom industrijom „ZP komerc“ imamo ugovore koji su povoljni i za nas uzgajivače i za njih kao prerađivače naše sirovine. Oni su spremi da pomogu. Mi uzgajivači moramo da promjenimo svijest o načinu proizvodnje i udružimo se.

Istakao je ovaj domaćin iz Magnojevića.


Direktor gradskog Agrarnog fonda Ivan Stević podsjetio je da je Bijeljina prva počela sa podsticajima za poljoprivrednike.

Od 2008. godine izdvajamo oko 1,1 milion godišnje za pomoć poljoprivredi. Naši podsticaji namijenjeni su prvenstveno stočarstvu, voćarstvu i plasteničkoj proizvodnji.

Olakšana procedura

Da bi se poljoprivrednicima olakšala proizvodnja gradonačelnik Mićić je najavio aktivnosti kojima će biti olakšana procedura za dobijanje građevinskih dozvola za poljoprivredne objekte.

Znamo i da je veliki problem plaćanje naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Gazdinstva moraju da plate velike iznose za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, da bi na njima gradili objekte koji opet imaju poljoprivrednu svrhu, što je apsurdno. Mi smo ranije to pitanje pokrenuli pred Vladom, ali ništa po tom problemu nije učinjeno. Ponovo ćemo pokušati da posredujemo između proizvođača i republičke vlasti da bismo riješili taj problem.

istakao je Mićić.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 09.06.2020. godine

Izvor: SemberijaInfo

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ratari zadovoljni prinosom, ali ne i predloženom otkupnom cijenom

Agro vijesti

Astronomska šteta u agrarnom sektoru Ukrajine