Milorad Milić – prvi cyber čoban | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Milorad Milić – prvi cyber čoban

Milorad Milić (57) iz okoline Petrovca na Mlavi je kao dijete odlazio u štalu i puštao ovce kako ne bi bile zatvorene. Njegova ljubav prema ovim životinjama traje od rođenja do dana današnjeg. 

Kako živi u Salzburgu, on je svoju ljubav popeo na viši nivo. Direktno iz Austrije prati šta rade ovčice u Srbiji i preko kamera.

Interesujući se za ovce proučavao sam razne vrste i naišao na jednu posebnu – istočnofrizijsku. Ona je, zato što se navodno ne može aklimatizovati na naše uslove, zabranjena u Srbiji. Ipak, ja sam još 2008. godine želio da na bilo koji način donesem ovu vrstu u Srbiju, pa sam ih prošvercovao.

Tu je, kako objašnjava, klečao pred carinikom da ga pusti, ali on nije dozvolio. Na kraju se zaputio na Horgoš. Poslije mnogo peripetija, došao do jednog čovjeka koji je pristao da tri ovce preveze u Srbiju. On je jedno poklonio prvom domaćinstvu pored granice. Cijeli put trajao je gotovo 48 sati.

Jedina stvar koju sam prošvercovao za sve ove godine su ovce. Za njih sam spreman i u zatvor da idem, jedino zbog njih.

Tako je sve počelo i do danas ta želja za oporavkom stočarstva nije prestala. Ipak, pojavio se jedan problem – Milorad nije mogao da pronađe adekvatnog čobana  koji bi se posvetio tom poslu na pravi način.

Pročitajte još...   Dubički lovci žitom zasijali 80 dunuma

Instalirao je šest kamera

Angažovao sam više ljudi. Oni su to radili kratko i onda lutali po selu. Nisu ih pazili. Do sad već dva stada morao da raspustim. Jedno od ta dva sam poklonio jednom mladom čovjeku koji se i danas uspješno bavi ovčarstvom i zbog toga mi je puno srce.

Dodaje da je onda morao da pribjegne drugoj metodi.

Milorad je angažovao ženu koja vodi računa o hranjenju stoke, a za sve ostalo je zadužen on. Pitate se kako kad je u Austriji? Vrlo jednostavno – postavio je šest kamera.

Razvio sam sistem da po cijelom imanju, štali i pašnjacima imam kamere koje pokrivaju gotovo sve. To me je koštalo 2.800 evra. Ne kajem se, jer u svakom trenutku mogu da vidim šta se zbiva. Ako je nekoj ovčici loše, odmah zovem jednog mladića koji je veterinarski tehničar da uskoči i pomogne šta treba – kaže Milorad.

Kada ne radi, zna i cijeli dan provesti ispred kamera. Ne prati ovce jedino kad spava.

Pročitajte još...   Mogao je kao i većina mladih da ode iz ove zemlje ali je odlučio da ostane i da se bori do kraja

Trenutno ima 20 ovaca i 33 jagnjeta. Trenutno mu se ovaj biznis ne isplati mnogo. Smatra da ako neko ima 100 ovaca i maksimalno im se posveti, može da prehrani jednu četvoročlanu porodicu i da mu ostane dosta novca sa strane.

Ostalo mi je još dosta do tog trenutka, ali čim se to desi, ako treba, ići ću i pješke do njih. To mi je najveći cilj.

Cijela njegova porodica je zavoljela ovce.

Za sve to vrijeme nije zaboravio svoj kraj. On je jednog ovna poklonio manastiru na Fruškoj Gori, a do kraja ove godine trebalo bi i nekoliko jaganjaca.

On planira da još dodatno usavrši svoj sistem čuvanja ovaca, a u tu svrhu će angažovati i dronove.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira

Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH