Pčelari srednjeg Podrinja ove godine izvoze med na tržište Zapadne Evrope | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pčelari srednjeg Podrinja ove godine izvoze med na tržište Zapadne Evrope

Pčelari srednjeg Podrinja, od ove godine imaće priliku da izvoze na tržište Zapadne Evrope. Zahvaljujući saradnji Udruženja pčelara “Kesten” i OPZ-a iz Srebrenice, ideja je da se proda sve što se proizvede.

pče

Pero Marković godišnje proizvede pet puta više meda i pčelinjih proizvoda nego što može da proda. Želi dobru otkupnu cijenu s obzirom na, kako kaže, visok kvalitet onoga što proizvede. Kaže da ima 200 košnica, nekad i više, a proizvodi rojeve, matice, matičnu mliječ, pčelinji otrov, polen

Za razliku od njega, Marko Tomić iz Milića, zahvaljujući kontaktima preko društvenih mreža, obezbijedio je plasman matica na inostrano tržište. Godišnje proizvede i proda 4.000 matica.

Zahvaljujući internetu, plasman mi je zagarantovan. Moj klijent iz Njemačke dolazio je kod mene već četiri puta da bi otkupio svu moju proizvodnju.

Većina pčelara srednjeg Podrinja zainteresovana je da svoje proizvode takođe plasira na tržište EU. Posebno zbog činjenice da se radi o vrlo kvalitetnim proizvodima.

Što se tiče nastupa na ino-tržištu, imamo kapacitete i ono što ugovorimo, to i prodamo – ističe Esad Smajić iz zadurge “Drina plod”.

Marko Živković, predsjednik udruženja pčelara “Kesten”, ističe da je prošla godina bila izuzetno dobra za pčelare, prvenstveno za bagremov i livadski med. Danas su, kako kaže, upravo tražili kupce za ovaj med, pa su pozvali predstavnika zadruge koja će ga otkupiti.

Pročitajte još...   Usred pandemije otvorila prodavnicu organske hrane

Udruženje “Kesten ” postoji gotovo 50 godina, okuplja oko 90 članova iskusnih pčelara, ali i mlađu generaciju.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz