Mineralno đubrivo iz Turske ipak preskupo (VIDEO)
Agro vijesti

Mineralno đubrivo iz Turske ipak preskupo (VIDEO)

Iako je mineralno đubrivo koje Bosna i Hercegovina uvozi iz Turske jeftinije od aktuelnih tržišnih cijena, za domaće poljoprivrednike cijene su i dalje previsoke, pa su mnogi odustali od prihrane. Stručnjaci predviđaju da će to, u kombinaciji sa nepovoljnim vremenskim prilikama, značajno uticati na prinos, što će u konačnici značiti i manje pšenice u našoj zemlji na jesen. Prijeti li nam nestašica?

mineralno đubrivo

Foto: Ilustracija

Uvoz mineralnog đubriva iz Turske u Bosni i Hercegovinu nije u potpunosti ispunio očekivanja poljoprivrednih proizvođača. Kažu, dobro je da ga ima, ali cijena mu je i dalje previsoka.

Boško Radić, poljoprivrednik

Imali smo cijenu prošle godine 40 KM, ove godine 220, 240, bilo je uvoznog đubriva, pa je kao pojeftinilo ali i ono je 190 maraka, nije neka razlika.

Mujo Bogaljević, Poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” Janja

Svake godine naiđemo na problem, ne znamo mi kakva će cijena biti, kakve će ponude biti u datom momentu, sad kako stvari stoje nismo optimisti.

Zbog cijena mineralnog đubriva mnogi su usjeve uskratili za prihranu, a ni vremenske prilike ne idu na ruku, kažu agronomi.

Pročitajte još...   Semberski farmeri spas vide u izvozu u Tursku

Radmila Nešković, agronom

Evidentno je da je nedostatak vlage, imamo duži sušan period koji se održava na usjeve pšenice koji su u fazama kada imaju veću potrebu za vlagom.

Boško Radić, poljoprivrednik

Situacija na terenu nije dobra, nije samo problem đubrivo, najveći je problem nedostatak padavina.

Sigurno će doći do smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje ukoliko ovaj trend rasta proizvodnje nastavi, a pri tom cijene ne budu pratile cijene inputa.

Iako je još uvijek rano govoriti o prinosu, naši sagovornici nisu optimisti. Kako kažu, veliki su izgledi da prinos bude umanjen, ali i kompletna proizvodnja.Predviđanja umanjenog prinosa, podgrijana najavama o nestašici pšenice iz susjedstva, zabrinuli su građane naše zemlje. Ipak, nadležni uvjeravaju,pšenice neće faliti.

Pročitajte još...   Prozor-Rama bogatija za 20.000 stabala šljive
Sreten Vučković, Odjeljenje za poljoprivredu grada Bijeljina

Možemo reći da ćemo imati dovoljne količine pšenice. S obzirom da je bh. jedinstveno tržište vjerovatno da ćemo morati nešto i uvoziti, za sad imamo sigurno da ćemo iz Srbije imati dovoljno pšenice da ćemo moći da uvezemo za ishranu građana Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Udruženja koja okupljaju poljoprivrednike u BiH predlažu konkretne mjere subevncioniranja, umanjenja akciza na gorivo, te pronalazak zemalja koje bi obezbijedile mineralno đubrivo po prihvatljivijim cijenama.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica