Minić: Isplaćeno 15 miliona direktnih podsticaja i subvencionisano 14 traktora | Agroportal.ba
Agro vijesti

Minić: Isplaćeno 15 miliona direktnih podsticaja i subvencionisano 14 traktora

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je juče da je na područje opštine Šamac u protekle cetiri godine direktnim podsticajima isplaćeno 15 miliona KM i subvencionisano 140 traktora, poručivši da podrška poljoprivrednoj proizvodnji mora biti sistemska i u kontinuitetu.

– U tom periodu subvencionisali smo više od 190 priključaka, te sve mjere koje idu iz kapitalnih ulaganja. Naravno da su to bili IFAD projekti i samo u posljednjem javnom pozivu je nabavljeno 38 traktora na području opštine Šamac. To su impozantni iznosi – rekao je Minić, koji je prisustvovao petoj “Slatinskoj traktorijadi” u Donjoj Slatini kod Šamca.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske, na osnovu dogovora predsjednika Srpske Milorada Dodika i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, u junu raspisati još jedan javni poziv kada su u pitanju radne mašine proizvodaca “Belarus”.

– Dobro je za sada počela ova godina kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Minić i napomenuo da je bitno da domaca proizvodnja ocuva kontinuitet.

On je poručio da ce se boriti i dalje sa nekontrolisanim uvozom i svim onim što stvara probleme domacim poljoprivrednim proizvođačima.

Pročitajte još...   Isplaćeno 1.684.993 KM za podsticaje u poljoprivredi

Na “Slatinskoj traktorijadi”, na kojoj je izloženo oko 100 novih i starih traktora izlagača iz Srpske, FBiH i Srbije, Minić je razgovarao sa organizatorima o tome da manifestacija, koja je sada takmičarskog karaktera, postane i sajamska, jer okuplja dosta posjetilaca.

– Ova traktorijada dobija danas i medunarodni karakter i svaka manifestacija kada je u pitanju poljorivredna proizvodnja dovodi do toga da resorno ministarstvo može uvidjeti šta je to što je najpotrebnije našem proizvodacima i šta je to što možemo u podsticajnim mjerama, koje su 180 miliona KM, pomoci u proizvodnji. Nadam se da ćemo sljedeće godine ovdje imati sajam i značajnu podršku Vlade i ministarstva da Šamac polako postane centar poljoprivrednih dešavanja – rekao je Minic.

On je najavio da će ove godine na podrucju opštine Šamac biti “Dani polja” i da ce se u Šamcu biti održati medunarodno savjetovanje mladih poljoprivrednih proizvodaca.

– Želimo na svaki način da obezbijedimo da Šamac i Posavina budu vidljivi i da poljoprivredni proizvodaci budu neko ko može pokazati kako se može sa resursima koje mi posjedimo obezbijediti poljoprivredna proizvodnja – rekao je Minić.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici od danas mogu preuzeti zahtjeve za regresirano gorivo

Nacelnik opštine Šamac Đorđre Miličević rekao je da je opština pokrovitelj ove manifestacije svih ovih godina, ali da nije bilo entuzijasta iz ove mjesne zajednice – traktorijada ne bi bila tradicionalna.

On je dodao da je iz godine u godinu sve veći broj izlagača i veća posjećenost ljudi iz Krajine, Semberije, Posavine i iz cijele Republike Srpske, kao i iz Srbije, što govori da ljudi, uz podršku opštine, u jednoj mjesnoj zajednici mogu organizovati ne samo traktorijadu takmičarskog, nego i sajamskog karaktera.

Petu “Slatinska traktorijadu” organizuje Udruženja “Slatinsko vrelo” iz Donje Slatine, čiji je predsjednik Živko Ilić rekao da su tamičenja održana u cetiri discipline, a osim traktora bila je izložena i nova poljoprivredna mehanizacija, odnosno priključne mašine.

– Naš cilj je bio da privučemo ljude u Posavinu, da napravimo i sajamski i takmicarski dio, da se povežemo i nastavimo saradnju – rekao je Ilić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa učestvovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Posavina” iz Crkvine i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Obudovca.

 

(srna)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj