Ministar Boris Pašalić najavio sjetvu soje na pet hiljada hektara u Lijevče polju, Posavini i Semberiji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ministar Boris Pašalić najavio sjetvu soje na pet hiljada hektara u Lijevče polju, Posavini i Semberiji

U Lijevče polju, Posavini i Semberiji ovoga proljeća će biti zasijano pet hiljada hektara soje. Ranijih godina pod ovim usjevom bilo je oko četiri hiljade hektara. Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekao je prilikom posjete distributeru repromaterijala ‘Rapić’  u Gradišci da  je ministarstvo na čijem je čelu izdvojilo pola miliona konvertibilnih maraka za podsticanje sjetve soje.

Proizvodnju soje podstičemo  na način da 50 odsto troškova sjetve sufinansira ministarstvo, a drugu polovinu proizvođač. Očekujemo da će oko 400 proizvođača biti obuhvaćeno na području Lijevča polja, Semberije i Posavine. Soja je nezamjenjiv izvor proteina za ishranu životinja i idemo u tom pravcu da sami proizvedemo što veće količine, rekao je Pašalić.

Ministar Pašalić pohvalno je ocijenio sam tok proljetne sjetve, istakavši da su se distributeri odlično pripremili i da su većinu repromaterijala nabavili na vrijeme.

Transport roba je poboljšan, tako da u tom pogledu nemamo mnogo problema. Sjetva ide po planu, očekujemo da ćemo imati maksimalne učinke. Pripremili smo i povrtlarske pakete za sjetvu. U pojedinim lokalnim zajednicama još u subotu je počela distribucija povrtarskih paketa za proljećnu sjetvu. U Gradišci će podjela sjemenskih paketa početi iduće sedmice, kazao je Pašalić.

Iz “Rapić-a” poručuju, mi smo spremni

Marketing menadžer kompanije ‘Rapić’ Petar Ninić rekao je da su svi uslovi za proljećnu sjetvu  ispunjeni i da je repomaterijal spreman za podjelu.

Poljoprivredna apoteka u okviru kompanije raspolaže sa svim potrebnim repromaterijalom za organizovanje ratarske proizvodnje,  te za voćarstvo, povrtarstvo i druge grane poljoprivrede. Naravno poljoprivrednicima nudimo i savjetodavne usluge i što je najvažnije neće biti povećanja cijena repromaterijala niti stočne hrane, rekao je Ninić.

Ministar se  osvrnuo i na meteorološke uslove

Ministar Pašalić  se osvrnuo i na jutrošnji mraz, rekao je da se prikupljaju podaci sa meteoroloških stanica i da su štete moguće kod voćnih vrsta koje su u fazi oplodnje.

Pročitajte još...   Saradnja kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

S obzirom da je 15. april termin kada stupa na snagu aktivna protivgradna sezona Pašalić je rekao da je na vrijeme nabavljen dovoljan broj protivgradnih raketa i ostalog materijala, te da je sve spremno za dejstvo.

Pročitajte još...   Rekordni prinosi u ratarskoj, povrtlarskoj i animalnoj proizvodnji

Boško Grgić

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM